Un mamut lânos a mers atât de mult în viața sa încât putea să înconjoare Pământul de două ori!

Un mamut lânos a mers atât de mult în viața sa încât putea să înconjoare Pământul de două ori!
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Analiza rămășițelor unui mamut lânos a intrigat oamenii de știință, arătând că animalul a mers atât de mult în existența sa încât ar fi putut să înconjoare Pământul de două ori.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că acesta era imens, păros și avea doi colți de toată frumusețea. Animalul a fost botezat post-mortem Kik, arată The Guardian.

Într-un raport publicat de jurnalul Science, dr. Clément Bataille, cercetător la Universitatea din Ottawa și unul dintre autorii studiului, și colegii săi au scris că animalul dispărut acum 17.000 de ani avea 28 de ani la momentul morții. Rămășițele sale au fost găsite la nord de Brooks Range, în Alaska.

ADVERTISING

Înainte de moartea sa, mamutul lânos a călătorit în jur de 70.000 kilometri. Ca un omagiu pentru râul Kikiakrorak din apropiere, mamutul a fost numit Kik.

Citește și Când am început să exterminăm animalele de pe Pământ. Prima specie dispărută nu e pasărea Dodo

Echipa a analizat ADN-ul antic din rămășițele lui Kik, dezvăluind că animalul a fost un mascul, iar apoi și-au îndreptat atenția asupra unuia dintre colții săi, care are o lungime de 1,7 metri.

Acești colți au crescut pe tot parcursul vieții mamutului. Noi straturi au fost adăugate zilnic, iar acestea conțin semnături chimice legate de locurile în care a trăit mamutul. Cercetătorii au comparat izotopii de stronțiu din straturile colților cu hărți ale regiunii produse anterior cu ajutorul inteligenței artificiale și date obținute din studiul dinților de rozătoare găsiți în Alaska.

ADVERTISING

În final, oamenii de știință au aflat posibilele rute pe care le-a parcurs Kik în viața sa. Rezultatele au arătat că mamutul lânos Kik a parcurs nu mai puțin de 70.000 de kilometri în existența sa, cutreierând bazinul râului Yukon de Jos în tinerețe, înainte ca raza să se extindă, de la vârsta de 2 până la 16 ani, atunci când mamutul s-ar fi mutat.

După acea vârstă, o schimbare semnificativă a fost observată. „Ipoteza noastră este că a fost dat afară din turma matriarhală, eveniment ce are loc pentru elefanții masculi la aceeași vârstă”, a adăugat Bataille.

ADVERTISING

Vezi și Cea mai mare descoperire legată de mamuți tocmai a fost făcută în Mexic


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇