Oamenii de știință din Israel au reușit să prelungească speranța de viață a șoarecilor cu până la 23%. Cercetătorii speră că vor putea face același lucru și pentru oameni, în viitorul apropiat.
Oamenii de știință de la Universitatea Bar-Ilan din Ramat Gan, Israel, au reușit să crească distribuția de SIRT6, o proteină responsabilă pentru repararea ADN-ului, în cazul a 250 de șoareci.
Rozătoarele care au primit tratamentul au fost și mai vioaie și mai puțin predispuse la cancer în comparație cu subiecții care nu au primit tratamentul.
„Prelungirea speranței de viață a fost semnificativă, având în vedere că o prelungire echivalentă a speranței de viață a oamenilor ne-ar permite să trăim până la aproape 120 de ani”, a explicat Haim Cohen, director al Laboratorului pentru Mecanismul Molecular al Îmbătrânirii de la Universitatea Bar-Ilan.
După ce au fost modificați genetic astfel încât să crească aprovizionarea cu proteina SIRT6, cobaii au avut și un nivel al colesterolului mai mic și au putut alerga mai repede, se arată într-un raport publicat de jurnalul Nature Communications, citat de Futurism.
Cohen a precizat că laboratorul său cercetează acum modurile în care proteina SIRT6 ar putea fi stimulată și în cazul oamenilor. „Schimbările pe care le-am observat în șoareci ar putea fi transferate și la oameni, iar asta ar fi de-a dreptul spectaculos”, a subliniat omul de știință.
Dacă în cazul rozătoarelor s-a folosit editarea genetică, în cazul oamenilor s-ar putea obține același rezultat cu ajutorul medicamentelor. Cercetătorul a mai precizat că ar putea fi nevoie de doar doi sau trei ani până când acest vis va deveni o realitate.
„Dezvoltăm mici molecule care ar putea crește nivelurile de SIRT6 sau ar putea face cantitățile existente mai active. Acestea ar putea fi folosite în viitor pentru a gestiona îmbătrânirea”, a adăugat Cohen.
Citește și 22 de activităţi pentru a ne menţine creierul în formă întreaga viaţă