Soluții pentru țara cu cea mai îmbătrânită populație din lume: Un robot ca un extraterestru baschetbalist lucrează în magazin

Soluții pentru țara cu cea mai îmbătrânită populație din lume: Un robot ca un extraterestru baschetbalist lucrează în magazin

În condiţiile în care Japonia, ţara cu cea mai îmbătrânită populaţie din lume (aproape o treime din populaţie are de la 65 de ani în sus), se confruntă cu un puternic deficit de forţă de muncă, tot mai multe companii se îndreaptă spre tehnologie pentru a găsi soluţii.

Acesta este şi cazul lanţurilor de magazine FamilyMart şi Lawson, al căror cel mai nou angajat pare a fi mai degrabă un extraterestru baschetbalist. Este vorba de un robot numit  Model-T, dupa modelul cu care compania Ford a revoluţionat industria auto la începutul secolului al XX-lea, dezvoltat de start-up-ul japonez Telexistence, notează CNN.

ADVERTISING

Robotul poate atinge o înălţime de peste doi metri şi este dotat cu camere, cu microfoane şi cu senzori, deplasându-se pe culoarele magazinelor pe o platforma cu roţi. Este prevăzut cu două braţe, fiecare cu câte trei degete, cu care poate aproviziona rafturile cu produse precum băuturi îmbuteliate şi conserve.

Un pilot uman îl ghidează de la distanţă prin intermediul unei căşti VR şi a unor mănuşi speciale care îi permit să „simtă” produsele pe care robotul le manipulează.

Telexistence nu vinde direct roboţii şi echipamentele magazinelor, ci le furnizează în schimbul unui comision.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pilotul poate controla în acelaşi timp mai mulţi roboţi, în magazine diferite. În condiţiile în care magazinele se plâng că întâmpină dificultăţi în a găsi oameni dispuşi să lucreze între trei şi cinci ore pe zi pentru aprovizionarea rafturilor cu mărfuri, robotul Model-T le-ar putea ajuta să rezolve acestă problemă, astfel încât să poată angaja oameni pentru alte funcţii, susţin reprezentanţii acestora.

Înainte de izbucnirea pandemiei de Covid-19, analiştii estimau că Japonia va automatiza 27% dintre activităţile de lucru actuale până în 2030. Pandemia alimentează interesul pentru automatizare, unul dintre motive fiind acela că roboţii contribuie la reducerea contactului direct dintre oameni.

ADVERTISING
FM POC with Telexistence Model-T

Citeşte şi:

Prima zi de școală în școala smart din Ciugud, cea mai bogată comună din România: Elevii sunt întâmpinați de un robot, care le ia temperatura și îi scanează pentru mască

Ford a angajat primii roboţi cu patru picioare la fabrica din Michigan (Video)

Un robot înalt de 18 metri, ca în filme, face spectacol lângă Tokyo (Video)

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇