Sepiile, niște viețuitoare aparent nu foarte interesante, înrudite cu caracatițele și calmarii, sunt, în realitate, uimitor de inteligente, au descoperit oamenii de știință.
Întocmai ca unii dintre copii, acestea se pot abține să obțină recompensa imediată, așteptând mai mult pentru una mai bună, de calitate superioară, arată IFL Science.
În 1972, profesorul Walter Mischel a efectuat un test care a făcut ca numele său să rămână în istorie. Într-o cameră, a adus rând pe rând copii cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani, punându-le în față un răsfăț dulce. Le-a spus că va părăsi încăperea și, dacă nu se vor atinge de prăjitură în absența sa, vor primi două.
Nu toți copiii au reușit să reziste tentației, dar cei care au făcut-o s-au dovedit adulți de succes, comparativ cu ceilalți, cu toții fiind monitorizați zeci de ani după aceea.
Studiul, simplu la bază, a fost replicat pe animale, dovedindu-se că primatele, câinii, ba chiar și ciorile sau papagalii au auto-control, dacă știu că recompensa merită.
Te-ar putea intersa și Comportamentul abuziv al caracatițelor față de pești. Pur și simplu, îi pocnesc, adesea gratuit (Video)
Recent, au fost supuse testului niște sepii, ale căror preferințe culinare erau cunoscute de către oamenii de știință. Toate preferau, de departe, creveții. Nu s-ar fi dat însă deoparte nici în a degusta un crab.
În recipiente separate, într-un acvariu în care se aflau, a fost plasat întâi un crab, la care sepiile știau că pot ajunge și să-l mănânce. Mai știau însă că în celălalt recipient, cu 50 – 130 de secunde întârziere, avea să vină un crevete. Dacă s-ar fi apropiat de crab, acest lucru nu s-ar mai fi întâmplat.
Și au învățat foarte repede lecția, însușindu-și răbdarea, dovedind astfel că nu sunt cu nimic mai prejos de primate, câini sau cele mai inteligente zburătoare.
Vezi și O caracatiță rară, cu 9 brațe, a fost prinsă în largul Japoniei. Nu Fukushima e de vină!