Robotul-chirurg care ar putea salva multe vieți

Robotul-chirurg care ar putea salva multe vieți

NASA se pregăteşte să trimită un robot-chirurg pe Stația Spațială Internațională (ISS). MIRA, cum a fost numit robotul de nici un kilogram, ar putea salva în viitor vieţile astronauţilor de pe Lună şi de pe Marte.

Dacă un astronaut de pe ISS are o urgenţă medicală, el se poate întoarce pe Pământ într-o capsulă în mai puţin de şase ore, un timp oarecum rezonabil, însă situaţia va fi diferită pe Lună şi pe Marte. Ca idee, este nevoie de aproximativ nouă luni pentru a parcurge distanţa dintre Planeta Roşie şi Pământ, scrie Freethink.

ADVERTISING

Chiar dacă printre membrii echipajului se află şi un medic, este posibil ca el să nu aibă specializarea necesară în acel  moment. MIRA, în schimb, poate fi controlat de la distanţă de orice medic este nevoie, care poate opera astfel pacientul de pe Pământ.

Robotul, care a fost creat de Shane Farritor, profesor de inginerie la Universitatea din Nebraska-Lincoln, urmează să fie trimis pe ISS în 2024 pentru a fi testat.

O problemă în cazul intervenţiilor chirurgicale de la distanţă ar putea fi întârzierile de până la 20 de minute la nivelul comunicaţiilor dintre Pământ şi Marte care există în prezent.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Oricum, Farritor nu se aşteaptă ca robotul să poată opera autonom mai devreme de 50 de ani, poate chiar 100 de ani, de acum încolo.

Între timp, MIRA îi ajută pe medici să opereze cu succes aici pe Pământ, în cadrul unui test clinic în desfăşurare. Dacă vor fi obţinute aprobările necesare, într-o zi robotul ar putea fi utilizat în spitale din întreaga lume, făcând posibil ca medicii să opereze pacienţi aflaţi la mii de kilometri distanţă.

Husker developed surgical robot readies for space station

C.S.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇