Rezistența la antibiotice e mult mai răspândită decât credeam

Rezistența la antibiotice e mult mai răspândită decât credeam
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Se vorbește de câțiva ani despre rezistența la antibiotice, dar se pare că fenomenul e mai vechi decât ne imaginam. O cercetare realizată pe urși, exponate fără viață, de la muzeu, a arătat că în cavitatea acestora trăiau bacterii rezistente la antibiotic încă de acum 80 de ani!

Oamenii de știință au studiat cavitatea orală a 82 de urși care au trăit și au murit în Suedia, descoperind ADN de la bacterii care dezvoltaseră rezistență la antibiotice încă din anii 40, când antibioticele au început să fie produse în masă în această țară, relatează IFL Science, care citează un raport publicat de jurnalul Current Biology.

ADVERTISING

Prezența acestor gene este observată, deloc întâmplător, odată cu anii '40. Genele sunt însă mai puțin prezente la urșii care au trăit în anii 80 – 90, când folosirea antibioticelor a fost reglementată, iar acestea nu au mai fost atât de răspândite.

Citește și Cel mai folosit calmant la nivel mondial are efecte adverse deloc de neglijat. Induce un comportament riscant. Și tu îl iei

Din moment ce urșii se feresc în general de om, se pune problema cum de au intrat aceștia în contact cu antibioticele? Pentru că toți urșii, indiferent cât de aproape sau de departe au trăit față de comunități, prezentau semne că au intrat în contact cu antibioticele, după cum a explicat autorul studiului, Katerina Guschanski, de la Universitatea suedeză Uppsala.

ADVERTISING

Potrivit oamenilor de știință, chiar dacă nu au avut de-a face cu omul direct, au mâncat din animalele crescute de acesta (iar multora li s-au dat antibiotice) sau au intrat în contact cu ape contaminate de antibiotic. Practic, antibioticul a ajuns peste tot și, probabil, nu există animal care să nu fi intrat în contact cu el. Prin urmare, studiul de față doar deschide o cutie a Pandorei, fenomenul fiind unul cel mai probabil răspândit la scară foarte largă, după cum avertizează oamenii de știință.

ADVERTISING

Vezi și 60 de ani de la lansarea pastilei anticoncepționale, o pilulă care a schimbat lumea


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇