Reușită cu bătaie lungă: Din material genetic care a stat în spațiu aproape 6 ani, s-au născut pui sănătoși

Reușită cu bătaie lungă: Din material genetic care a stat în spațiu aproape 6 ani, s-au născut pui sănătoși
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Astronauții trăiesc cu temerea că radiațiile cosmice le-ar putea pune în pericol urmașii, ADN-ul alterat putând fi transferat acestora. Un studiu recent a arătat că, în realitate, nu există acest pericol, cel puțin dacă nu pleacă mai departe de Stația Spațială Internațională (ISS).

În cadrul unui studiu au fost trimise pe ISS mostre de spermă congelată provenind de la rozătoare. Primele au stat în spațiu 9 luni, altele 2 ani și 9 luni, iar altele 5 ani și 10 luni.

Comparate cu mostrele de spermă congelată de pe Pământ, aparținând aceleiași specii, nu s-au observat niciun fel de modificări la nivelul ADN-ului, se arată într-un raport publicat de jurnalul Science Advances, citat de IFL Science.

ADVERTISING

Mai mult, din materialul stocat pe ISS au fost obținuți pui sănătoși, nefiind afectată nici fertilitatea. Nu s-au descoperit modificări la nivelul ADN-ului niciunui pui, indiferent cât stătuse pe ISS sperma congelată.

Citește și De ani buni se știe că gunoiul spațial e o bombă cu ceas. Inevitabilul s-a produs

În plus, materialul genetic a fost ”bombardat” și cu raze X, pentru a se simula o perioadă și mai mare de radiații cosmice intense. Oamenii de știință sunt de părere că sperma înghețată ar putea rezista în condiții foarte bune și 200 de ani pe ISS, fără ca materialul genetic să aibă de suferit.

ADVERTISING

Totuși, e de menționat faptul că ISS se află într-o zonă cumva păzită de câmpul magnetic al Pământului. Probabil altfel ar sta lucrurile la o distanță mai mare de Terra.

Vezi și China vrea ca astronauții săi să stea perioade lungi pe Lună


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇