De ani buni se știe că gunoiul spațial e o bombă cu ceas. Inevitabilul s-a produs

De ani buni se știe că gunoiul spațial e o bombă cu ceas. Inevitabilul s-a produs

Oamenii de știință avertizează de ani buni că gunoiul spațial este ca o bombă cu ceas. Iată că, în final, Stația Spațială are de suferit din cauza lui.

O inspecție recentă pe Stația Spațială Internațională (ISS) a arătat că unul dintre brațele robotice de la bordul ei, Canadarm2, a fost deteriorat după ce a fost lovit de gunoaie spațiale.

Nimeni nu știe când s-a întâmplat asta, relatează Science Alert.

Din fericire, brațul robotic, măsurând 17,6 metri în lungime și cu un diametru de 35 de centimetri, este încă operațional, deși gunoiul spațial i-a perforat învelișul termic și a deteriorat partea de dedesubt, potrivit unei inspecții de rutină realizată la jumătatea lunii mai de către Agenția Spațială Canadiană și NASA.

ADVERTISING

Proiectat de Agenția Spațială Canadiană (CSA), Canadarm2 este un braț robotizat din titan, cu mai multe articulații, care este util în manevrarea obiectelor în afara Stației Spațiale Internaționale, inclusiv a capsulelor de marfă, dar și pentru operațiunile de întreținere a ISS.

„În ciuda impactului, rezultatele analizelor indică faptul că performanța brațului nu este afectată”, a transmis CSA. „Daunele sunt limitate la o mică secțiune a brațului și a învelișului termic. Canadarm2 continuă să își desfășoare operațiunile planificate”, a mai precizat sursa citată.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Citește și NASA oferă 35.000 de dolari pentru cel mai bun design de toaletă pentru misiunea lunară Artemis

Dar e o chestiune de noroc, pentru că gunoiul spațial chiar este o bombă cu ceas.

Chiar dacă de data aceasta ISS pare să fi avut noroc, problema deșeurilor spațiale pare să se accentueze. Anul trecut, astronauții de la bordul ISS au fost nevoiți să efectueze manevre de urgență de trei ori pentru a evita coliziunile cu resturile spațiale, la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri.

Deșeurile spațiale s-au acumulat încă de la lansarea Sputnik 1, primul satelit plasat în orbita Terrei în 1957. În prezent, peste 23.000 de resturi sunt monitorizate în orbita joasă a Pământului pentru a modifica în timp util traiectoriile sateliților și ale ISS și a evita astfel potențialele coliziuni. Toate aceste deșeuri au însă diametre de peste 10 centimetri.

ADVERTISING

Periculoase sunt și obiectele sub această dimensiune, prea mici pentru a putea fi urmărite. Pentru că se deplasează la viteze orbitale, pot provoca daune importante.

Vezi și În Univers există "prea mult aur" și fizicienii nu ştiu de unde provine


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇