Relicve ale primei zeițe cunoscute din istorie, găsite într-un oraș distrus de ISIS

Relicve ale primei zeițe cunoscute din istorie, găsite într-un oraș distrus de ISIS

Arheologii s-au întors printre ruinele unui oraș antic prădat de ISIS și au scos la suprafață tot felul de artefacte antice, printre care și relicvele primei zeițe cunoscute din istorie.

Relicvele au fost descoperite într-un templu vechi de 3.000 de ani, dedicat lui Iștar, zeița mesopotamiană a dragostei și a războiului. Aceasta este zeița legat de care există cele mai vechi dovezi scrise, relatează IFLScience.

Descoperirea a fost făcută acolo unde se afla orașul antic Nimrud, pe teritoriul Irakului de astăzi, la aproximativ 30 de kilometri sud de orașul Mosul. Aflată de-a lungul râului Tigru, așezarea s-a transformat într-un oraș asirian înfloritor în perioada 1350 î.Hr. - 610 î.Hr., cu palate grandioase și temple impresionante.

ADVERTISING

În iunie 2014, ISIS a cucerit Mosul și, în încercarea de a elimina cultura non-islamică, ISIS a distrus sistematic situl arheologic de la Nimrud, demolând ruinele cu barosul, bombe și excavatoare.

Această domnie a terorii a luat, din fericire, sfârșit, iar arheologii au putut recent să se întoarcă în situl arheologic. La începutul acestui an, arheologii de la Consiliul de Stat irakian pentru Antichități și Patrimoniu și de la Universitatea din Pennsylvania (SUA) au continuat lucrările la Templul lui Iștar, care a mai trecut printr-un eveniment nefericit în 612 î.Hr., când întreg orașul a ars, prădat fiind de o armată invadatoare.

ADVERTISING

Printre descoperirile făcute acum de arheologi se numără fragmente ale unui monument de piatră de mari dimensiuni, care o înfățișează pe zeița Iștar în interiorul unui simbol stelar.

„Aceasta este prima reprezentare certă a zeiței ca Iștar Sharrrat-niphi, un aspect divin al zeiței asociat cu răsăritul planetei Venus, steaua dimineții, care se găsește în acest templu dedicat ei”, au declarat într-un comunicat dr. Michael Danti, director de program al Programului de Stabilizare a Patrimoniului Irakian și arheologii de la Universitatea din Pennsylvania.

ADVERTISING

În timpul săpăturilor anterioare la Nimrud, aceeași echipă a scos la iveală un palat vechi de 2.800 de ani, aparținând unui rege asirian, Adad-Nirari III, care a domnit între 810 și 783 î.Hr. De asemenea, s-au găsit plăci monumentale de piatră, inscripționate cu o scriere cuneiformă.

Multe dintre noile descoperiri din acest sezon arată opulența orașului antic Nimrud și a domniei lui Adad-Nirari III. Arheologii au identificat două baze de coloane colosale din piatră, care sugerează că palatul era decorat grandios. În interiorul sălii tronului, au fost recuperate rămășițe ale unui bazin mare de piatră, despre care cercetătorii cred că ar fi putut servi drept sistem de încălzire centrală.

În plus, au fost descoperite fragmente de fildeș și coji de ouă de struț, materiale rare, ce ar fi fost foarte valoroase la începutul Epocii Bronzului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇