În urmă cu mai bine de 19 milioane de ani, oceanele lumii erau pline de rechini. Aceștia erau de aproximativ zece ori mai mulți decât în zilele noastre. Apoi, dintr-o dată, acești mari prădători marini au dispărut aproape în totalitate.
Acest eveniment devastator și deopotrivă misterios de extincție în masă a fost descoperit abia recent, iar din studii nu este încă clar ce a cauzat sfârșitul brusc al mai multor specii.
„Mă ocup cu studiul dinților de pești și solzi de rechini descoperiți în sedimentele de la mari adâncimi. Alături de colegii mei am decis să elaborăm o analiză de 85 de milioane de ani a abundenței de pești și rechini astfel încât să aflăm cum arăta variabilitatea normală a acelei populații pe termen lung”, a explicat Elizabeth Sibert, cercetător la Universitatea Yale.
Din rămășițele găsite îngropate până la 5.700 de metri adâncime, pe fundul marin, oamenii de știință au observat o schimbare clară a speciilor oceanice. Schimbarea bruscă pare să fi avut loc în urmă cu aproximativ 19 milioane de ani.
Înainte de acest eveniment, mostrele de sedimente aveau din abundență dinți, care se desprind în mod natural de pe corpurile peștilor și ajung pe fundul mării. După acest moment, însă, doar o treime din mostre mai conțineau așa ceva.
La începutul Miocenului, între 16 și 20 de milioane de ani în urmă, sedimentele oceanului au trecut de la un conținut de o fosilă de rechin per cinci fosile de pești la o fosilă de rechin per 100 de fosile de pești.
Citește și Albine dintr-o specie rară din Australia, redescoperite după o pauză de aproape un secol
Acest declin neașteptat al abundenței rechinilor este de două ori mai mare decât aceea din timpul evenimentului de extincție Cretacic-Paleogen, care a dus la dispariția a trei sferturi din plante și animale în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani, relatează Science Alert.
De exemplu, în sedimente din Pacificul de Nord și de Sud, oamenii de știință au găsit dovezi ale unei scăderi accentuate a abundenței rechinilor, estimată la peste 90%. De asemenea, diversitatea rechinilor din oceanele lumii a scăzut cu peste 70% în același interval de timp, mai spun aceștia.
Din păcate, cercetătorii cred că ne îndreptăm cu pași repezi înspre un eveniment similar.
Începând cu anii 1970, rechinii moderni au trecut printr-un declin de aproximativ 70%, în special din cauza pescuitului excesiv.
Vezi și 60% din speciile de pești ar putea dispărea. Rămân fără oxigen, din cauza căldurii