Radiațiile de pe Stația Spațială Internațională, măsurate cu tehnologie creată de bulgari

Radiațiile de pe Stația Spațială Internațională, măsurate cu tehnologie creată de bulgari

Dispozitivul Liulin-SET, creat de Institutul pentru Cercetări şi Tehnologii Spaţiale din cadrul Academiei bulgare de Ştiinţe (BAS), a trecut cu bine testele de funcţionare şi urmează să fie lansat către Staţia Spaţială Internaţională (ISS) la 19 februarie, conform unui comunicat de presă dat publicităţii miercuri de BAS.

Acest dispozitiv a fost dezvoltat de o comisie din cadrul companiei californiene Space Environment Technology, din Pacific Palisades şi va face parte din modulul ARMAS (Automated Radiation Measurements for Aerospace Safety – Măsurători Automate ale Radiaţiilor pentru Siguranţa Aerospaţială).

Echipa bulgară care a creat acest dispozitiv a fost condusă de Prof. Tsvetan Dachev. Printre membrii echipei se numără cercetătorii Profesor Asociat Mityo Mitev, Borislav Tomov, Yurii Matviichouk şi Plamen Dimitrov, din cadrul Unităţii pentru Fizică Solară şi Terestră. Acesta este cel de-al 23-lea dispozitiv creat de această unitate pentru a fi trimis în spaţiu.

ARMAS şi Liulin-SET vor măsura simultan expunerea la radiaţii spaţiale în modulul experimental japonez, parte a secţiunii nipone a Staţiei Spaţiale Internaţionale. După o perioadă între 6 şi 12 luni, ARMAS şi dispozitivul bulgar vor fi readuse pe Pământ pentru analiza datelor colectate. Nivelul expunerii la radiaţii spaţiale reprezintă un parametru cheie pentru sănătatea astronauţilor de la bordul ISS.

Lansarea ARMAS este programată pentru data de 19 februarie, prin intermediul unei rachete Antares, construită de (compania) Northrop Grumman, de la un centru de lansare al Virginia Commercial Space Flight Authority. Lansarea va fi transmisă live de NASA TV.

Alte două dispozitive create de Unitatea pentru Fizică Solară şi Terestră din cadrul BAS urmează să fie lansate în spaţiu până la sfârşitul acestui an. Primul dintre ele, Liulin-ML, urmează să fie lansat spre Marte în septembrie. Acest dispozitiv va asoliza pe Marte în martie 2023. Acolo se va alătura altui dispozitiv bulgăresc, Liulin-MO, aflat pe orbită în jurul lui Marte, pentru a desfăşura cercetări ce nu au mai fost realizate de nicio altă ţară până în prezent.

Celălalt dispozitiv bulgăresc ce va fi lansat în 2022 este denumit Liulin-CNR-BG şi va fi folosit în cadrul unei misiuni italiene de cercetare spaţială ce va fi desfăşurată la altitudinea de până la 86 kilometri, la bordul unuia dintre noile avioane spaţiale construite de Virgin Galactic.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇