Deși nașterea unui copil în spațiu pare un scenariu SF, un antreprenor olandez este optimist că proiectul la care lucrează va face posibilă această reușită în timpul vieții sale.
Egbert Edelbroek conduce compania de pionierat SpaceBorn United, concentrându-se pe reproducere și potențialele nașteri în mediul parțial gravitațional de pe Marte. Este un proces cu uriașe provocări, relatează Euronews.
Deși perspectiva unor raporturi sexuale în spațiu ar putea părea utopică, ambițiosul olandez de 48 de ani este încrezător că în viitor, în timpul vieții sale, oamenii vor veni pe lume și în afara Terrei.
"Dacă vrei colonii umane (…) în afara Pământului și dacă vrei cu adevărat să fie independente, trebuie să rezolvi și provocarea reproducerii", a spus Edelbroek. Prin urmare, omenirea "trebuie să devină o specie multiplanetară", a precizat el, pentru AFP.
Bariera de pe Pământ
Confruntată cu provocările colosale ale potențialelor raporturi sexuale în spațiu, obstacolul principal fiind lipsa gravitației care ar distanța partenerii, SpaceBorn United își propune mai întâi să ajungă la conceperea unui embrion în afara Terrei.
Din motive etice, compania lucrează mai întâi la reproducerea unor șoareci în spațiu înainte de a trece la trimiterea de spermă și ovule umane. Pentru a înlesni procesul, cercetătorii au creat un disc rotativ care amestecă celulele.
Embrionul va fi apoi congelat pentru a-i opri dezvoltarea, asigurând o călătorie în siguranță spre Pământ în condiții dificile, precum vibrațiile și forțele gravitaționale.
Lansarea celulelor de șoareci este prevăzută pentru sfârșitul anului viitor, iar prima lansare cu obiectivul creării unui embrion uman este așteptată să aibă loc peste cinci-șase ani, estimează olandezul.
Acesta este cel mai mic pas. Marele salt ar fi depășirea barierei etice înainte de implantarea embrionului într-o femeie care ar naște primul copil conceput în spațiu.
"E un subiect delicat. În fond, expui celule umane vulnerabile, un embrion uman, la pericolele din spațiu (…) pentru care embrionii umani nu au fost niciodată concepuți", a admis Edelbroek.
Sensibilitatea acestor probleme e un motiv pentru care cercetarea asupra reproducerii în spațiu a revenit în general unor companii private, mai degrabă decât NASA, a explicat el.
Un drum lung
Din câte știe Edelbroek, compania lui este singura din lume care încearcă să dezvolte un embrion uman în spațiu și speră că nașterea naturală în afara Pământului va deveni posibilă, dar recunoaște că drumul până acolo este lung.
Odată aduse în spațiu, într-un mediu cu gravitație redusă, fluidele corporale ar fi supuse mai multor factori perturbatori. În timp ce organismul unei persoane adulte poate suporta anumite diferențe de mediu, un făt în dezvoltare este mult mai vulnerabil. "Deci trebuie să creezi mai întâi mediul perfect", a spus olandezul.
Dezvoltarea actuală a turismului spațial este un alt factor care trebuie luat în considerare: ar putea să apară un nou tip de călător care ar putea dori să conceapă un copil în spațiu, spune antreprenorul.
Cercetarea de la Spaceborn, care reproduce procesul de fertilizare in vitro în spațiu, ajută oamenii să conceapă pe Pământ, spune Edelbroek care la început spera că un copil va fi conceput în spațiu în câțiva ani, dar amploarea provocărilor l-a obligat să-și tempereze ambițiile. "Am trecut de la a fi extrem de ambițios la foarte ambițios", a spus el.
Oricare ar fi problemele pe care le întâmpină acest proiect, Edelbroek rămâne convins că un copil se va naște în spațiu în timpul vieții sale. "Mă aștept să ajung la 100 de ani. Asta mi-ar da suficiente decenii pentru a reuși", și-a arătat el optimismul.
T.D.