Primii roboţi vii au început să se reproducă şi cercetătorii care i-au creat sunt uimiţi (Video)

Primii roboţi vii au început să se reproducă şi cercetătorii care i-au creat sunt uimiţi (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Primii roboţi vii, cunoscuţi ca xenoboţi, au început să se reproducă, anunţă cercetătorii americani care i-au creat.

Şi într-un mod complet nou faţă de ce ştim că se întâmplă la plante şi animale, notează CNN.

Xenoboţii au fost creaţi din celule stem prelevate de la o specie africană de broască, Xenopus laevis, şi măsoară mai puţin de 1 milimetru. Au fost prezentaţi public în 2020, în urma unor experimente care au arătat că se pot mişca, pot lucra în grupuri şi se pot vindeca singuri.  

Acum, oamenii de ştiinţă spun că au descoperit o nouă formă de reproducere, diferită de cele cunoscute până acum în cazul animalelor sau al plantelor.

ADVERTISING

“Am fost uimit de acest lucru. Broaştele au un mod de a se reproduce pe care îl folosesc în mod normal, dar când eliberezi celulele de restul embrionului şi le dai ocazia să-şi dea seama cum să se comporte într-un anumit mediu, nu numai că vor descoperi o nouă modalitate de a se mişca, dar se pare că vor descoperi şi o nouă modalitate de a se reproduce”, spune Michael Levin, profesor de biologie la Universitatea Tufts şi coautor al noului studiu. 

Reproducerea xenoboţilor se petrece rar şi în anumite circumstanţe, fiind folosit un proces numit “replicare cinetică”, despre care se știe că are loc la nivel molecular, dar care nu a mai fost observat până acum la scara celulelor sau a organismelor întregi, explică cercetătorii.

ADVERTISING

Cu ajutorul inteligenței artificiale, cercetătorii au testat miliarde de forme pentru a face xenoboții mai eficienți la acest tip de reproducere, până când au ajuns la un xenobot în formă de C, asemănător cu Pac-Man, care a reușit să găsească celule stem într-un vas de laborator şi să colecteze sute de astfel de celule în interiorul gurii sale. Câteva zile mai târziu, celulele colectate au devenit noi xenoboți.

O combinaţie între biologie moleculară şi inteligenţă artificială, xenoboţii reprezintă o tehnlogie tânără, care nu are încă aplicaţii practice, dar ar putea fi folosită la un moment dat în domeniul medicinei, de exemplu, pentru a transporta medicamente în corpul uman, având de asemenea un potenţial promiţător pentru medicina regenerativă, şi în cel al mediului, putând fi folosiţi, de pildă, pentru a colecta microplasticele din oceane.

ADVERTISING

Dacă biotehnologia capabilă de autoreproducere stârneşte îngrijorări, cercetătorii asigură că aceste maşinării vii nu au părăsit laboratorul şi au fost distruse cu uşurinţă, fiind biodegradabile, în timp ce tehnologia este reglementată de experţi în etică.

UVM and Tufts Team Builds First Living Robots

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇