La finele anului trecut, astronomii descopereau un mic obiect cosmic care fusese prins pe orbita Pământului, așa că l-au numit „mini-lună”. Ulterior, obiectul s-a apropiat la numai 220.000 de kilometri de noi, la aproximativ jumătatea distanței dintre Terra și Soare.
Descoperit în septembrie 2020, acest obiect, numit 2020 SO, a făcut subiectul unei cercetări, iar în decembrie 2020 NASA a anunțat că nu e vorba despre o piatră spațială. În realitate, pe orbita noastră intrase o rămășiță a unei nave spațiale lansate în anii 1960, după cum relatează Live Science. De-a lungul timpului, aceasta ne mai dăduse târcoale.
Oamenii de știință au ajuns la această concluzie plecând de la viteza mică de deplasare a obiectului. "Orbita asemănătoare Pământului și viteza relativ scăzută sugerează un posibil obiect creat de om", declara în decembrie Paul Chodas, specialist NASA.
Au realizat apoi că e vorba drespre o bucată de racheta din nava spațială Surveyor 2, care a fost trimisă pe Lună la data de 20 septembrie 1966.
Aceasta va părăsi complet orbita noastră până în martie 2021, ajungând să fie unul dintre obiectele care orbitează Soarele.
Te-ar putea interesa și Adevărul despre piscurile înzăpezite de pe Pluto. Seamănă perfect cu cele de pe Pământ, dar componența gheții e neașteptată, complet diferită
Pământul primeste în mod regulat pe orbita sa numeroși asteroizi mici și meteoriți, pe care astronomii îi numesc adesea ”Mini-Luni!. Din punct de vedere tehnic, orice obiect prins în orbita Pământului este precum o ”Lună”.
Vezi și A fost descoperită o planetă extremă! Temperaturile de la suprafața sa sunt greu de imaginat