Cel mai tare cuțit: E din lemn, dar de trei ori mai ascuțit decât unul din oțel

Cel mai tare cuțit: E din lemn, dar de trei ori mai ascuțit decât unul din oțel

Oamenii de știință americani au reușit să creeze un cuțit de trei ori mai ascuțit decât cel din oțel inoxidabil, dar și prietenos cu mediul, folosind lemn.

Lemnul, trecut printr-un proces de călire și comprimat, a ajuns să fie de 23 de ori mai rezistent decât în mod normal, arată IFL Science.

”Acest cuțit poate tăia o friptură bine făcută cu ușurință, la fel de bine ca un cuțit obișnuit pentru carne. Apoi, cuțitul de lemn întărit poate fi spălat și reutilizat, fiind o alternativă promițătoare pentru lamele de oțel, de ceramică sau chiar pentru cuțitele de plastic, de unică folosință”, a explicat Teng Li, principalul autor al studiului realizat la Universitatea Maryland.

ADVERTISING

Procesarea lemnului pentru a-l întări, fie prin tratare cu abur sau prin compresie, nu e o noutate. Sunt tehnici ce se practică de secole, însă niciuna nu a reușit până acum să aducă lemnul la duritatea unui material produs de om.

Deoarece doar 40-50% din lemn este celuloză, iar restul sunt lianți, hemiceluloză și lignină, rezistența materialului scade.

Cercetătorii au definitivat acum o tehnică prin care elimină aceste componente mai puțin rezistente, fără să afecteze scheletul de celuloză al lemnului, așa rezultând un material mult mai dens și mai rezistent.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇