Timp de 20 de ani botaniștii au așteptat ca planta numită Puya alpestri, supranumită și turnul de safir, pentru florile sale albastre neobișnuite, să înflorească în Grădina Botanică din Birmingham, Marea Britanie.
Planta, înrudită pe departe cu ananasul, e recunoscută pentru dezvoltarea ei lentă. În mod normal, ar fi trebuit să facă flori după 10 ani, dar s-a lăsat așteptată, scrie IFL Science. Și iat-o, după 20 de ani, în plină floare, o plantă cu adevărat spectaculoasă, cu florile sale turcoaz uimitoare, cu staminele portocalii, înconjurate de frunze și țepi verzi.
Originară din Anzii chilieni, planta rară crește la altitudini de până la 2.200 de metri.
Potrivit lui Alberto Trinco, horticultor senior la seră, fiecare floare trăiește între 10 – 14 zile. În natură, ea este polenizată de pasărea colibri, dar aici, la grădina botanică aflată la mii de kilometri de casă, se bazează pe om pentru a face asta.
Din păcate, planta este monocarpică, ceea ce înseamnă că va muri după înflorire. Practic, frumusețea acestei plante în floare înseamnă și începutul morții sale.
Cu toate acestea, botaniștii speră că polenizarea florilor îi va ajuta să păstreze specia în colecție pentru generațiile viitoare.