O plantă spectaculoasă a înflorit după 20 de ani! Din păcate, acesta e și momentul din care începe să moară

O plantă spectaculoasă a înflorit după 20 de ani! Din păcate, acesta e și momentul din care începe să moară

Timp de 20 de ani botaniștii au așteptat ca planta numită Puya alpestri, supranumită și turnul de safir, pentru florile sale albastre neobișnuite, să înflorească în Grădina Botanică din Birmingham, Marea Britanie.

Planta, înrudită pe departe cu ananasul, e recunoscută pentru dezvoltarea ei lentă. În mod normal, ar fi trebuit să facă flori după 10 ani, dar s-a lăsat așteptată, scrie IFL Science. Și iat-o, după 20 de ani, în plină floare, o plantă cu adevărat spectaculoasă, cu florile sale turcoaz uimitoare, cu staminele portocalii, înconjurate de frunze și țepi verzi.

ADVERTISING

Originară din Anzii chilieni, planta rară crește la altitudini de până la 2.200 de metri.

Potrivit lui Alberto Trinco, horticultor senior la seră, fiecare floare trăiește între 10 – 14 zile. În natură, ea este polenizată de pasărea colibri, dar aici, la grădina botanică aflată la mii de kilometri de casă, se bazează pe om pentru a face asta.

planta-este-polenizata-manual

Din păcate, planta este monocarpică, ceea ce înseamnă că va muri după înflorire. Practic, frumusețea acestei plante în floare înseamnă și începutul morții sale.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cu toate acestea, botaniștii speră că polenizarea florilor îi va ajuta să păstreze specia în colecție pentru generațiile viitoare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇