O femeie a folosit în curtea sa, timp de 10 ani, o piatră. Era, de fapt, un artefact rar

O placă de marmură aparent banală, folosită timp de 10 ani drept piatră de pavaj și chiar „treaptă” pentru a încăleca pe cal, într-o fermă din Marea Britanie, s-a dovedit a fi un artefact roman rar.

Mare a fost surpriza proprietarei artefactului când a aflat că placa de 63 de centimetri datează din secolul al II-lea e.n. și valorează nu mai puțin de 20.400 de dolari (15.000 de lire sterline).

Cu toate acestea, nimeni nu știe cum a ajuns artefactul în Anglia. Cel mai probabil, piatra a fost gravată în Grecia sau Asia Mică (Turcia zilelor noastre), după cum se arată într-un comunicat de presă al Casei de Licitații Woolley and Wallis, care gestionează acum vânzarea artefactului, conform Live Science.

ADVERTISING

O parte din istoria pietrei este cunoscută. Artefactul a fost descoperit într-o grădină din Whiteparish, un sat din sudul Angliei, în urmă cu 20 de ani. Apoi, femeia care deține grajdurile din zonă a folosit piatra acoperită de noroi timp de zece ani pentru a se urca pe cai. Într-o zi a observat o cunună de lauri gravată pe suprafața sa.

Te-ar putea interesa și Ce-au descoperit oamenii de știință în interiorul a două mici mumii

Un arheolog care a analizat piatra a dezvăluit că este o descoperire rară. Pe piatră este inscripționat mesajul „Oamenii (și) bărbații tineri (îl onorează) pe Demetrios (fiul al lui) Metrodoros (fiul lui) Leukios”.

ADVERTISING

Cum a ajuns piatra din Grecia sau Turcia în Anglia rămâne până în acest moment un mister.

Vezi și Crâmpeie de viață de acum aproape 2.000 de ani, scoase la iveală în Pompei. Cea mai recentă descoperire


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇