O placă de marmură aparent banală, folosită timp de 10 ani drept piatră de pavaj și chiar „treaptă” pentru a încăleca pe cal, într-o fermă din Marea Britanie, s-a dovedit a fi un artefact roman rar.
Mare a fost surpriza proprietarei artefactului când a aflat că placa de 63 de centimetri datează din secolul al II-lea e.n. și valorează nu mai puțin de 20.400 de dolari (15.000 de lire sterline).
Cu toate acestea, nimeni nu știe cum a ajuns artefactul în Anglia. Cel mai probabil, piatra a fost gravată în Grecia sau Asia Mică (Turcia zilelor noastre), după cum se arată într-un comunicat de presă al Casei de Licitații Woolley and Wallis, care gestionează acum vânzarea artefactului, conform Live Science.
O parte din istoria pietrei este cunoscută. Artefactul a fost descoperit într-o grădină din Whiteparish, un sat din sudul Angliei, în urmă cu 20 de ani. Apoi, femeia care deține grajdurile din zonă a folosit piatra acoperită de noroi timp de zece ani pentru a se urca pe cai. Într-o zi a observat o cunună de lauri gravată pe suprafața sa.
Te-ar putea interesa și Ce-au descoperit oamenii de știință în interiorul a două mici mumii
Un arheolog care a analizat piatra a dezvăluit că este o descoperire rară. Pe piatră este inscripționat mesajul „Oamenii (și) bărbații tineri (îl onorează) pe Demetrios (fiul al lui) Metrodoros (fiul lui) Leukios”.
Cum a ajuns piatra din Grecia sau Turcia în Anglia rămâne până în acest moment un mister.