Urșii bruni din California sunt loviți de o boală misterioasă, care le atacă creierul și îi transformă în niște căței: fiarele devin brusc prietenoase și nu mai au nicio frică.
Pe măsură ce boala progresează, se instalează letargia, scad brusc în greutate, apar tremurăturile și capătă și un mers atipic. Lăsată netratată, boala poate fi mortală, arată IFL Science.
California Department of Fish and Wildlife (CDFW) a atras atenția asupra unor cazuri încă din 2014, când a descoperit mai mulți urși cu anormalități neurologice în Basinul Lacului Tahoe.
De atunci, mai multe astfel de cazuri au fost documentate în California.
Cele mai recente cazuri au în prim plan animale tinere, letargice, posibil bolnave, care, deși gonite, nu se îndepărtează de oameni.
În general, e vorba despre animale care nici nu ar trebui să fie pe cont propriu la vârsta lor. Acestea se simt confortabil în prezența oamenilor. Reflexele lor nu sunt deloc așa cum ar trebui să fie la animalele sălbatice, arată CDFW.
Nici fizic, nici mental animalele nu par în stare bună. Consultate de veterinari, s-a descoperit că acestea sunt și foarte slabe pentru vârsta lor.
Cât despre cauze, acestea bulveresează comunitatea științifică. Primele investigații arată că suferă de encefalită, o inflamație a creierului cauzată de obicei de virusuri, ciuperci sau bacterii.
Pe de altă parte, însă, în organismul lor au fost descoperite o serie de cinci virusuri nemaiîntâlnite vreodată la această specie.
Virusurile au fost detectate post-mortem, în ficat, splină, dar și în creier.
Boala se asemănă cu una care afectează căprioarele și elanii din mai multe părți din SUA. Cunoscută ca ”boala zombie”, aceasta duce la slăbire extremă, salivare, lipsa coordonării, agresivitate, per total un comportament atipic, anormal.
Oamenii au fost deja avertizați să nu se apropie de animale la care sesisează un astfel de comportament.
Te-ar putea interesa și 20% dintre oameni au o mutație care îi face foarte rezistenți la frig. Din păcate, îi şi predispune la o serie de boli