NASA lansează o stea artificială pe orbita Pământului. Iată de ce și cu ne va ajuta

NASA lansează o stea artificială pe orbita Pământului. Iată de ce și cu ne va ajuta
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

NASA a aprobat proiectul Landolt Space Mission, în valoare de 19,5 milioane de dolari, pentru lansarea unui mini-satelit pe orbita Pământului. E vorba despre o ”stea artificială” de mărimea unei cutii de pâine. Acest mini-satelit, cunoscut sub numele de Landolt, va servi drept stea artificială, pe care astronomii o pot observa de pe Pământ.

Această misiune, programată pentru 2029, va fi prima de acest gen, scrie Science Alert.

Ce face specială această viitoare ”stea” este capacitatea sa de a emite o cantitate cunoscută de particule luminoase sau fotoni, permițând astronomilor să își calibreze telescoapele cu precizie.

Spre deosebire de stelele reale, ale căror emisii de lumină sunt incerte din cauza unor factori precum absorbția atmosferică, steaua artificială oferă o sursă de lumină fiabilă pentru calibrare. Acest lucru va permite astronomilor să măsoare lumina stelelor cu o precizie de zece ori mai mare decât metodele actuale.

Misiunea Landolt îi va ajuta pe astronomi să descopere detalii minuscule, care nu le erau accesibile până acum.

Prin măsurarea precisă a luminii emise de stele, oamenii de știință pot desluși informații importante, cum ar fi temperatura unei stele, care, la rândul său, ajută la identificarea potențialelor planete capabile să găzduiască apă lichidă – o cerință fundamentală pentru viață, așa cum o știm noi.

În plus, satelitul va contribui la măsurarea luminii emise de supernovele îndepărtate, ajutând la calcularea ratei de expansiune a Universului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇