Mica Americă din Sicilia: Casele de 1 euro îi atrag ca un magnet pe amatorii de aventură din SUA

Mica Americă din Sicilia: Casele de 1 euro îi atrag ca un magnet pe amatorii de aventură din SUA
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Există un loc în Sicilia în care poți să auzi mai des accentul american decât dialectul local sau italiana. Sambuca di Sicilia, care și-a câștigat renumele prin casele abandonate, vândute pe mai nimic, a devenit „Mica Americă”, după ce un val de persoane din Statele Unite au cumpărat proprietăți aici și au dat un suflu nou acestei localități pitorești.

Orășelul sicilian a început să atragă cumpărători din străinătate în 2019, când CNN a relatat că aici au fost scoase la vânzare 16 proprietăți la un euro bucata. În iulie 2021, casele „s-au scumpit”: alte zece imobile vechi au fost oferite la prețul simbolic de 2 euro fiecare.

Până la închiderea datei limită a înregistrării cererilor, în noiembrie anul trecut, localitatea a fost inundată de sute de cereri ale cumpărătorilor interesați. Casele vechi, multe dărăpănate, se vând la licitație, la cel mai mare preț, între 500 și 7.000 de euro, relatează CNN.

ADVERTISING

Aproape toți cumpărătorii sunt din America de Nord, spune primarul Giuseppe Cacioppo. Unii au cumpărat fără să vadă la fața locului pe ce dau banii, alții au înfruntat restricțiile de călătorie din pandemie și au venit în Sicilia ca să vadă cu ochii lor casele.

Ce caută americanii în Sicilia

Ce îi face pe cei care cumpără locuinţe în Sicilia să investească în case vechi, multe șubrezite de cutremure, dintr-o zonă izolată a insulei italiene? Surprinzător, mulți n-au investit doar ca să aibă un loc în care să se retragă la pensie, ci vor să ajute la revitalizarea acestui orășel.

David Waters, un investitor din Idaho atras de piața imobiliară din Italia, are de gând să finanțeze renovarea proprietăților pe care le-a achiziționat în Sicilia prin intermediul unei platforme de crowdfunding și apoi să le dea mai departe.

El a cumpărat două imobile alăturate, oferind 500 de euro pentru fiecare. Sunt situate în cel mai liniștit loc din Sambuca, un cartier vechi cu case aliniate la stradă.

ADVERTISING

Waters e un fan al proiectului de vânzare a caselor începând de la un euro și vrea să contribuie la renașterea localității. El le dă celor care oferă donații în campania lui de crowdfunding recompense pe diferite niveluri, de la obiecte de merchandising până la cazare în cele două case. Banii strânși îi va oferi municipalității pentru refacerea parcului, a străzilor și a infrastructurii.

Participanții la campanie vor lua parte la procesul de renovare și vor primi coduri reprezentând șansa de a câștiga una dintre cele două proprietăți din Sambuca, în funcție de valoarea donației. Ambele case au etaj - una este mică, iar cealaltă are o amprentă la sol de 80 de metri pătrați și șapte camere.

La dolce vita, atracția irezistibilă

Atracția pentru bucătăria italiană l-a făcut pe Daniel Patino, un chef din Arizona, cofondatorul unui lanț de mâncare proaspătă din SUA, să cumpere singura casă cu două etaje și o terasă panoramică din Sambuca di Sicilia.

ADVERTISING

A licitat doar 2.500 de euro și a lui a fost. Totul, de la distanță. O doamnă de la primăria din Sambuca l-a contactat apoi și i-a trimis fotografii și o înregistrare video cu noua lui proprietate, suficient ca să-și dea seama, în mare, pentru ce a plătit. "N-am putut să văd cum arată interiorul, fiindcă ar putea fi periculos să intri, așa că presupun că va fi nevoie de multe renovări", spune el.

Patino nu știe ce va face cu această proprietate - dacă o va folosi ca o casă de vacanță sau o va transforma într-un restaurant al rețelei sale în care va vinde salate proaspete și antipasti siciliani. Deocamdată, spune el, e doar un vis împlinit și o plimbare printre amintiri. "Mereu am iubit Italia, când am călătorit aici, la începutul carierei mele de bucătar profesionist, am descoperit cultura alimentară din Italia și de ce este atât de importantă mâncarea pentru italieni", explică el.

"Am învățat și ce înseamnă stilul de viață italian. Înseamnă să-ți trăiești viața, nu să o duci la o sută la oră, cum facem noi în State. Înseamnă să te bucuri de liniște, să-ți faci timp ca să te relaxezi și să nu fii obsedat de muncă. Este cea mai bună dintre toate lumile posibile", adaugă Patino.

Soția nu a fost de la început de partea lui în această aventură. "Ești nebun, nu poate fi adevărat", i-a spus ea.

Paradisul artiștilor

Brigitte Dufour, o avocată franceză și fondatoare a unei organizații pentru drepturile omului, a cumpărat două case abandonate din cartierul istoric Saracen - una a luat-o cu 1.000 de euro, iar pe cea mai mare a dat 5.850 de euro.

A licitat pentru ambele fără să vadă vreuna. "Doar ca să fiu sigură, știam că era competiție mare, așa că m-am gândit că plasând o ofertă pe două case diferite mi-aș mări șansele de succes", explică ea.

Planul avocatei este clar: vrea să ajute comunitatea locală să le ofere spațiu artiștilor din toată lumea ca să scape de criză. Casa mai mică, de 50 de metri pătrați și cu etaj, ar putea fi locuința unui artist. Va fi un loc în care artiștii se pot exprima și pot să ia o pauză de la mediul dificil și presiunea din țările lor de baștină.

"Pot sta două săptămâni sau o lună întreagă și să se inspire din frumusețea Siciliei si a Sambucăi pentru a crea lucrări de artă care vorbesc despre problemele de gen, demnitate, drepturile omului. Se pot bucura de un loc sigur și frumos", explică Dufour.

Cu o terasă ce oferă un spațiu deschis și o priveliște spre dealurile verzi, proprietatea e într-o stare bună. Dufour adoră ceramica glazurată care decorează pereții și dă casei un aspect tradițional. A găsit chiar și o funie de usturoi atârnând pe unul dintre ziduri. "E chiar mai bine decât mă așteptam, nu-i o ruină. Toți mi-au zis 'oh, dar o să iei o ruină', dar aici e doar ceva de renovat", spune ea, adăugând că va redecora în stil tradițional și le va cere sfaturi celorlalți cumpărători de case.

A doua casă pe care a cumpărat-o, de 80 de metri pătrați, va fi reședința ei și, la nevoie, un spațiu suplimentar pentru cazarea artiștilor. Are un spațiu deschis imens, pe care Dufour îl vede ideal pentru expozițiii și alte evenimente, și o panoramă splendidă. Spre deosebire de parter, etajul necesită o renovare aproape totală. "N-am putut s-o văd fiindcă era periculos să calc înăuntru", spune. "Dar poți să simți cu adevărat locul", adaugă ea mulțumită.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇