Cantități imense de diamante s-ar putea afla la suprafața planetei Mercur, arată un studiu recent. Miliarde de ani în care meteoriții au lovit-o ar fi transformat mare parte din suprafața planetei într-o imensă piatră prețioasă.
Ipoteza îi aparține lui Kevin Cannon, de la Facultatea Minieră din Golden, Colorado, care a făcut mai multe simulări pe calculator. Concluziile au fost prezentate în cadrul unei prestigioase conferințe desfășurată recent în Woodlands, Texas.
Potrivit acestuia, impactul cu meteoriții ar fi putut transforma nu mai puțin de o treime din crusta lui Mercur în diamant, relatează Science News.
Diamantele sunt rețele cristaline de atomi de carbon. Acești atomi sunt legați împreună sub efectul temperaturilor extreme și al presiunii. Pe Pământ, diamantele se cristalizează la aproximativ 150 de kilometri sub pământ, ajungând apoi la suprafață în timpul erupțiilor vulcanice.
Însă studiile arată că acestea se pot forma și în urma impactului meteoriților, ceea ce s-a întâmplat pe Mercur, crede omul de știință.
Astfel de ciocniri creează o căldură foarte mare și presiunea necesară pentru a transforma carbonul în diamant.
Cum suprafața planetei Mercur conține grafit (care, la rândul său, este compus din carbon), formarea diamantelor ar putea fi o consecință.