Legătura ciudată dintre căscat și mărimea creierului

Legătura ciudată dintre căscat și mărimea creierului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un studiu amplu realizat pe vertebrate a dus la concluzia că există o legătură între durata căscatului și mărimea creierului, respectiv numărul neuronilor.

Concret, cu cât mai mare este creierul și cu cât mai mulți neuroni găzduiește, cu atât și căscatul este mai lung, relatează Science Alert.

Studiul a însumat ani în care animalele de la zoo au fost filmate. A fost imortalizat căscatul a 55 de specii de mamifere și a 46 de specii de păsări, după cum a explicat Jorg Massen, de la Utrecht University, în Olanda.

Tendința de a căsca există la toate animalele – nu și la girafe – dar lungimea căscatului a evoluat odată cu creierul.

S-a pornit de la ipoteza unui cercetător, în 2007, care a speculat că necesitatea de a căsca vine pentru a răci creierul. Iar studiul prezent validează această teorie, chiar dacă sunt specii la care căscatul apare și din alte cauze, cum ar fi sincronizarea somnului într-un grup, dorința de a ajunge în aceeași stare de spirit, empatia.

S-a demonstrat că cele mai scurte căscaturi sunt cele ale șoarecilor, de 0,8 secunde, iar cele mai lungi, de 6,5 secunde, în medie, sunt cele ale oamenilor.

De menționat e că nu s-a făcut în niciun fel legătura cu inteligența, ci doar cu mărimea creierului și numărul neuronilor. Nici frecvența căscaturilor nu pare să fie importantă, deși s-a observat că oamenii fac acest gest de 5 – 10 ori pe zi, se arată într-un raport publicat de jurnalul Communications Biology.

Te-ar putea interesa și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇