La ce ne mai slujesc mușchii urechii, care și-au pierdut demult funcția lor de bază, în cursul evoluției?

La ce ne mai slujesc mușchii urechii, care și-au pierdut demult funcția lor de bază, în cursul evoluției?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Atunci când depunem eforturi mari pentru a asculta ceva, corpul încearcă să ”ridice urechile”, chiar dacă această abilitate a fost pierdută de strămoșii noștri acum multă vreme.

Conform unui nou studiu, un mușchi vestigial al urechii – care ajută animalele să își ridice urechile – prezintă activitate electrică atunci când oamenii se concentrează pe sarcini de ascultare dificile, scrie Npr.

Deși oamenii nu își pot mișca urechile așa cum o fac câinii, pisicile sau caii, aceștia au anumiți mușchi în jurul urechii care nu sunt folosiți decât de cei care pot mișca urechile în mod voluntar, ca pe un truc la petreceri.

Oamenii de știință au dorit să studieze dacă pot înregistra semnale electrice subtile în acești mușchi, aplicând electrozi pe ei. ”În acest experiment, am înregistrat activitatea a doi mușchi diferiți ai urechii”, a explicat Steven Hackley, cercetător la Universitatea din Missouri. ”Unul care ridică urechile și altul care le trage înapoi”, a explicat el.

20 de voluntari au fost conectați la electrozi și au stat într-un laborator înconjurați de difuzoare. Aceștia au fost rugați să asculte un audiobook captivant. Din când în când, însă, se puteau auzi sunete perturbatoare, de diferite intensități, menite să distragă atenția.

Pe măsură ce sarcina de ascultare devenea mai ușoară sau mai dificilă, cercetătorii au observat modificări în activitatea electrică a mușchiului care, la animale, ajută la ridicarea urechilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇