Încă un detaliu care face unice lucrările lui Da Vinci. Așa pot fi diferențiate originalele de falsuri

Încă un detaliu care face unice lucrările lui Da Vinci. Așa pot fi diferențiate originalele de falsuri

Unele falsuri sunt atât de bine realizate încât e foarte dificil să fie diferențiate de original. Dar oamenii de știință au descoperit recent că lucrările lui Da Vinci mai au o semnătură care le face unice: privite la microscop, s-a observat că poartă pe ele o adevărată semnătură microbiană.

O foarte complexă floră microbiană a fost descoperită pe acestea și chiar ciuperci sau ADN uman, arată Science Alert. Nu sunt însă lăsate de artist, ci de cei care i-au mânuit ulterior operele.

Citește și O alifie după o rețetă veche de 1.000 de ani poate combate bacteriile rezistente la antibiotice

ADVERTISING

Aceste forme de viață minuscule spun ele înseși o poveste și dau autenticitate lucrării, una ce nu poate fi replicată în falsuri.

În 501 ani de la moartea artistului și omului de știință, lucrările sale au fost depozitate în multe locuri și au trecut prin nenumărate mâini, de aici și diversitatea urmelor biologice de pe acestea.

Oamenii de știință au descoperit inclusiv bacterii provenind din fecalele insectelor pe lucrările sale, invizibile pentru ochiul uman. Nu se știe însă ce vechime au acestea, se arată într-un raport publicat de jurnalul Frontiers in Microbiology.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Vezi și Ce se întâmplă cu bacteriile atunci când ajung în spațiu?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇