Imagini cu un pinguin „confuz”. Ce s-a întâmplat la întâlnirea dintre două grupuri de păsări (Video)

Imagini cu un pinguin „confuz”. Ce s-a întâmplat la întâlnirea dintre două grupuri de păsări (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dacă ți-ai pierdut vreodată prietenii într-o mulțime, probabil că te vei regăsi în imaginile devenite viral, cu un pinguin „confuz”, care nu mai știe de ce grup aparține.

Pasărea s-a despărțit de grupul său și s-a alăturat unui alt grup, de străini, aflat în imediata proximitate, părând că a fost „salvată” în ultima clipă de un pinguin din grupul său.

Imaginile au fost distribuite de The Southern Barlows, un canal de Youtube care postează filmări cu viața de pe Insulele Falkland, un arhipelag din Oceanul Atlantic care găzduiește anual, din octombrie până în aprilie, aproximativ 320.000 de pinguini săritori cu creastă (Eudyptes chrysocome), care se adună în zonă pentru perioada de împerechere.

ADVERTISING

Într-un scurt clip devenit viral, un grup de pinguini țopăie energic la vale, îndreptându-se probabil spre mare, explică Klemens Pütz, director științific al Antarctic Research Trust din Bremervörde, Germania. Confuzia are loc atunci când pinguinii se întâlnesc cu un al doilea grup care se îndreaptă în direcție opusă, probabil întorcându-se de la țărm și îndreptându-se înapoi spre colonie, a adăugat Pütz.

Rockhopper penguins in the Falkland Islands - the confused penguin!

Chiar dacă pinguinul „confuz” din imagini pare să nu mai știe de care grup aparține, pinguinii din această specie își pot identifica partenerii și puii printre zeci de mii de păsări dintr-o colonie, a precizat Nicolás Alejandro Lois, cercetător la Institutul pentru Ecologie, Genetică și Evoluție din Buenos Aires, Argentina. Păsările se pot recunoaște prin vocalizări și indicii vizuale. „Se opresc, se așază în poziție dreaptă și își întorc capul” – un fel de salut care certifică faptul că se cunosc sau recunosc, a adăugat Lois.

ADVERTISING

Masculii și femelele din această specie își păstrează aceiași parteneri timp de mai mulți ani (așa cum este cazul la mai multe specii de pinguini). Se întâlnesc în fiecare primăvară la același cuib, chiar dacă partenerii își petrec separat iernile, a spus Nina Dehnhard, ecolog și specialist în păsări acvatice la Institutul pentru Cercetarea Naturii din Trondheim, Norvegia.

Acest obicei ar putea explica de ce pinguinii săritori cu creastă au o „rată de divorț” mai scăzută decât pinguinii imperiali, „care nu au un cuib fix”.

Atunci când pinguinii își petrec lunile de împerechere în colonii, aceștia se adună deseori în grupuri precum cele observate în imaginile de mai sus, pentru că astfel drumețiile spre mare și înapoi sunt mai sigure. Însă, nu există nicio legătură specială între păsările din aceste grupuri, pur și simplu se îndreaptă în aceeași direcție în același timp.

ADVERTISING

Ce s-a întâmplat de fapt în imaginile virale

„Este doar un grup de pinguini. Iar data viitoare, păsările vor fi într-un grup cu totul diferit. Atunci când grupurile de pinguini care se îndreaptă spre direcții diferite se întâlnesc, apare confuzia și sunt mereu predispuși să îi urmeze pe alții”, au explicat experții, conform Live Science.

Deși pinguinul dezorientat pare să primească ajutor din partea unui alt pinguin îngrijorat, este foarte puțin probabil ca al doilea pinguin să fi dat cu adevărat dovadă de altruism. În schimb, probabil că a fost la fel de dezorientat ca primul pinguin, au mai declarat oamenii de știință.

Te-ar putea interesa și Cum a salvat un supermarket pinguinii de la o grădină zoo

„Eu cred că este o coincidență și nouă doar ni se pare că unul dintre pinguini l-a ajutat pe celălalt să revină în grupul inițial”, a mai spus Klemens Pütz.

Vezi și Acesta este cel mai vârstnic pinguin din lume! Are 41 de ani!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇