Iepurii au dezgropat comori arheologice vechi de 9.000 de ani!

Iepurii au dezgropat comori arheologice vechi de 9.000 de ani!

Câțiva iepuri sălbatici au dezgropat comori arheologice neprețuite pe o insulă din apropiere de Țara Galilor, în Marea Britanie.

Este vorba despre două obiecte străvechi: o unealtă din Epoca de Piatră, veche de 9.000 de ani, și un fragment de ceramică având vârsta de 3.750 de ani, cel mai probabil de la o urnă din Epoca Bronzului.

Anunțul a fost făcut de asociația Wildlife Trust of South and West Wales, care administrează Insula Skokholm, acolo unde au fost găsit obiectele, relatează Live Science.

Astfel de obiecte străvechi au mai fost descoperite pe teritoriul Marii Britanii, dar acestea sunt primele de pe Insula Skokholm. Obiectele sugerează că oamenii au vizitat sau au trăit aici în urmă cu multe mii de ani.

ADVERTISING

Insula este situată la 3,2 kilometri de coasta comitatului Pembrokeshire din sud-vestul Țării Galilor și este cunoscută pentru miile de păsări acvatice care își fac cuiburi aici în lunile de primăvară și vară. Frumusețea naturală și sălbăticia i-au adus porecla „Insula de Vis”.

Începând cu 1324 și timp de 200 de ani după aceea, Insula Skokholm a devenit o veritabilă fermă pentru iepuri, practică insulară obișnuită, potrivit Wildlife Trust. Iar descendenții acelor iepuri sapă și în prezent, aducând la suprafață comori ale trecutului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Paznicii Richard Brown și Giselle Eagle, care monitorizează insula în timpul pandemiei, au găsit mai întâi artefactul neted și cu formă ovală din Epoca de Piatră, nu departe de o crescătorie de iepuri. Le-a atras atenția ”aspectul interesant” al acestuia și au luat legătura cu arheologii.

Cei doi au trimis fotografii și verdictul a fost: „Imaginile arată în mod clar o pietricică nivelată din Mezolitic (Epoca de Mijloc a Pietrei), o unealtă ce ar fi fost folosită la prepararea hranei sau confecționarea ambarcațiunilor din piele, în comunitățile de vânători-culegători, în urmă cu 6.000 – 9.000 de ani”, a explicat Andrew David, expert în unelte din piatră preistorice.

ADVERTISING

Vezi și A fost descoperit cel mai vechi cimitir pentru animalele de companie

Câteva zile mai târziu, au dat peste cealaltă comoară dezgropată de blănoși în același loc, o bucată aspră de ceramică. Fragmentul de ceramică datează între 2100 și 1750 î.Hr., astfel că are o vechime de aproximativ 3.750 de ani, a afirmat Jody Deacon, specialist în arheologie preistorică la Muzeul Național din Țara Galilor.

Fragmentul provine de la un vas care a fost cel mai probabil o urnă în Epoca Bronzului, un recipient asociat cu înmormântările prin incinerare.

Lucky finds from rabbit hole re-write prehistory of our Wildlife Trust Skokholm Island! ????Read more...

Posted by The Wildlife Trust of South and West Wales - WTSWW on Thursday, March 25, 2021

Morții erau adesea incinerați și îngropați în urne în vestul Țării Galilor la acea vreme, însă aceasta este prima dovadă a unui astfel de ritual pe Insula Skokholm sau oricare dintre insulele vestice ale Pembrokeshire.

Citește și Epava unei corăbii antice plină cu amfore grecești poate fi explorată de scufundători în Marea Egee (Foto & Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇