Hotelul din munți în care poți să dormi în două țări în același timp

Hotelul din munți în care poți să dormi în două țări în același timp

Grație unui tratat international din secolul al XIX-lea mai puțin cunoscut, oaspeții unui hotel dintr-un cătun situat în munții Jura, care despart Franța de Elveția, pot trăi experiența inedită de a dormi în două țări diferite în același timp.

O mică afacere de familie, hotelul Arbez Franco-Suisse din localitatea La Cure se află chiar pe linia de graniţă dintre cele două țări, astfel că, în unele camere, turiștii pot dormi cu capul în Elveția și cu picioarele în Franța, relatează pentru CNN Miquel Ros, care a vizitat recent inedita atracție și s-a cazat chiar în una dintre camerele binaționale.

ADVERTISING

Această situație inedită a survenit în urma unui tratat din 1862 prin care Franța și Elveția au convenit asupra unui mic schimb teritorial, pentru ca francezii să poată controla un drum strategic din apropiere. Tratatul a inclus o prevedere conform căreia orice clădire de-a lungul graniței să rămână în picioare, explică Ros. Un antreprenor local a deschis un magazin și un bar, pentru a profita de schimbul transfrontalier, iar în 1921 a fost construit hotelul, jumătate într-o țară, jumătate în alta.

ADVERTISING

”Oglinzile și ferestrele nu sunt doar elemente decorative, ci și un simbol al conexiunii dintre lumile și realitățile adiacente”, spune Alexandre Peyro, managerul hotelului, care se află în familia lui de câteva generații.

De-a lungul timpului, situația aparte a hotelului a dat naștere mai multor complexități de natură legală. O astfel de întâmplare este sugerată de tabloul „Jucătorii de cărți” al lui Paul Cézanne, agățat chiar unde trece granița, care înfățișează doi bărbați jucând cărți. Incidentul a avut loc la hotel în anii 1920, când un ofițer vamal elvețian a amendat un grup de clienți de pe partea elvețiană prinși jucând cărți cu un pachet de cărți din Franța, pentru care nu au plătit taxe vamale.

ADVERTISING

Legea este lege și când vine vorba de meniu. De pildă, oaspeții de pe partea franceză a hotelului nu pot comanda brânza elvețiană numită tomme Vaudoise, ca urmare a unor reglementări europene stricte cu privire la produsele lactate nepasteurizate. De partea cealaltă, unele specialități franceze, cum sunt cârnații saucisse de Morteau, nu pot fi distribuite în Elveția.

Lucrurile sunt mai simple atunci când trebuie plătită factura, deoarece sunt acceptați atât euro, cât și franci elvețieni. 

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇