Fenomen rar: o stea are formă de lacrimă! Iar explicația e și mai ciudată

Fenomen rar: o stea are formă de lacrimă! Iar explicația e și mai ciudată

Astronomii au descoperit o stea rară, în formă de lacrimă, aflată la aproximativ 1.500 de ani lumină de Soare. Explicația formei sale neobișnuite este că steaua sa parteneră se hrănește efectiv cu materia din corpul ei.

În astfel de situații, ambele stele vor ajunge să explodeze într-o supernova violentă, vizibilă în toată galaxia, relatează Live Science.

Sistemul solar, numit HD265435, este unul dintre cele trei sisteme binare cunoscute din Univers și cel mai apropiat de Pământ. El va exploda într-o supernovă de tip Ia, arată un studiu publicat de revista Nature Astronomy.

ADVERTISING

Astfel de explozii au loc atunci când o stea pitică albă împarte o orbită cu o stea mai mare și mai tânără, care mai are combustibil de ars. Mică, dar masivă din punct de vedere gravitațional, pitica albă devorează acest combustibil, atrăgând atât de multă materie, încât steaua mai tânără începe să-și schimbe forma într-o elipsă sau o lacrimă, cazul de față.

Steaua mai în vârstă crește din ce în ce mai mult, ceea ce durează milioane de ani, devenind în cele din urmă prea mare. Reacțiile nucleare vor culmina, în cele din urmă, cu o supernovă.

ADVERTISING

Citește și O stea monstru, de 2 milioane de ori mai luminoasă decât Soarele, a dispărut fără urmă. Oamenii de știință au o pistă și e spectaculoasă

Aceste două stele orbitează una în jurul celeilalte la aproximativ 90 de minute, ceea ce înseamnă că sunt extrem de apropiate. Cercetătorii se așteaptă ca explozia lor să aibă loc peste aproximativ 70 de milioane de ani.

O astfel de supernovă a fost vizibilă de pe Terra timp de 23 de zile și nopți, în anul 1054 d.Hr.

Vezi și În Univers există "prea mult aur" și fizicienii nu ştiu de unde provine

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇