Explicația științifică pentru care anii trec mai repede pe măsură ce îmbătrânim. Ce putem face?

Explicația științifică pentru care anii trec mai repede pe măsură ce îmbătrânim. Ce putem face?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

E aproape imposibil de crezut că suntem deja în 2025, an despre care SF-urile prognozau atâtea. Și totuși calendarul nu minte. Suntem în 2025 și timpul merge înainte. Pentru unii mai repede, pentru alții mai încet. Această percepție diferită este o realitate, explică specialiștii.

„Timpul pe care îl percepi nu este același cu timpul perceput de altcineva”, explică Adrian Bejan, profesor și autor, citat de The Independent.

O explicație ar fi că timpul e influențat de fiziologia creierului: „Creierul primește mai puține imagini decât era obișnuit să primească atunci când era tânăr”, susține omul de știință.

ADVERTISING

Rezultatul este că, pe măsură ce îmbătrânim, creierul devine mai familiarizat cu mediul și primește mai puține informații noi, ceea ce duce la percepția că timpul trece mai repede. Practic, mai puține informații sunt stocate sub formă de amintiri, așa că timpul trece ușor, fără a-l „reține” ceva. Zboară, nu alta, ar putea spune cei trecuți de prima tinerețe.

„Oamenii sunt adesea uimiți de cât de mult își amintesc din zilele care păreau că durează o veșnicie în tinerețea lor,” mai spune Bejan.

„Nu este vorba că experiențele lor erau mult mai profunde sau mai semnificative, ci doar că erau procesate într-un ritm mult mai rapid”, mai explică el.

ADVERTISING

În plus, cu cât suntem mai tineri, cu atât un interval de timp reprezintă o parte mai mare din viață. Pentru un copil de patru ani, un an înseamnă mult mai mult ca proporție din viața trăită decât pentru un adult de 40 de ani.

Cum poți „dilata” timpul

Timpul pare mai lung atunci când suntem tineri, deoarece creierul este programat să rețină ce facem pentru prima dată. Pe măsură ce îmbătrânim, putem deveni din ce în ce mai blocați în vechile obiceiuri, prea confortabili cu familiarul și reticenți în a ne provoca să trăim necunoscutul. Chiar și a încerca un aliment nou poate părea un pas prea mare.

ADVERTISING

Totuși, dacă facem aceleași lucruri săptămânal, nu are ce să rețină drept interesant sau remarcabil. Așadar, cu puține amintiri noi, săptămânile se amestecă în luni, care se amestecă în ani, fără prea multe lucruri care să le diferențieze.

În schimb, atunci când ne amintim o perioadă plină de evenimente, „aceasta face să pară că timpul se întinde... și pare foarte lung”, afirmă Cindy Lustig, profesor de psihologie la Universitatea din Michigan.

Chiar acesta e și secretul de face ca timpul să treacă mai încet: noutatea.

O altă rută spre spre magazin, un nou hobby, altfel de gen de muzică – toate acestea sunt modalități de a prelungi fiecare an.

„Obligă-te să faci lucruri noi pentru a ieși din rutină”, spune Bejan. „Răsfață-te cu surprize. Fă lucruri neobișnuite (...) Fă ceva. Creează ceva!”

Și apoi, este nevoie de o conștientizare deplină, ceea ce vorbitorii de limbă engleză numesc „mindfulness”, care sugerează că, deși nu putem controla cât timp avem, deținem controlul asupra modului în care trăim.

Preocuparea de grijile trecutului garantează irosirea celui mai important moment - prezentul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇