Emiratele Arabe Unite au lansat prima sondă spaţială arabă către Marte

Emiratele Arabe Unite au lansat prima sondă spaţială arabă către Marte

Emiratele Arabe Unite (EAU) au sărbătorit luni, la primele ore ale dimineţii, lansarea sondei spaţiale Al-Amal (”Speranţa”) către planeta Marte.

Este prima misiune interplanetară realizată de o ţară arabă, informează AFP.

După două amânări din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, lansarea sondei la bordul unui lansator japonez de la centrul spaţial din Tanegashima, în sud-vestul Japoniei, a fost salutată cu o rundă de aplauze în Emirate.

Entuziasmul domina la Centrul spaţial Mohammed bin Rashid (MBRSC), coordonatorul proiectului misiunii arabe spre planeta Marte. În proiect au fost implicate circa 450 de persoane, dintre care peste jumătate sunt cetăţeni ai EAU.

ADVERTISING

''Este viitorul Emiratelor Arabe Unite''

Sarah al-Amiri, directoarea adjunctă a proiectului şi totodată ministrul Tehnologiilor avansate din Emirate, a împărtăşit ''sentimentul greu de descris'' din momentul decolării. ''Este viitorul Emiratelor Arabe Unite'', a declarat aceasta pentru postul Dubai TV.

''Aşteptăm momentul separării'' sondei de lansator ''şi primul semnal al Al-Amal'', a adăugat aceasta.

Proiectul Al-Amal este o sursă de mare mândrie pentru Emirate. Al-Amal transmite ''un mesaj de mândrie, speranţă şi de pace în lumea arabă'', a declarat guvernul EAU într-un mesaj publicat pe Twitter. ''Ne reconectăm cu epoca de aur a descoperirilor arabe şi islamice'', a adăugat guvernatorul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Burj Khalifa din Dubai, cea mai înaltă clădire din lume, a proiectat în mod simbolic o numărătoare inversă de zece secunde pe faţada sa înaintea lansării.

Al-Amal urmează să ajungă pe orbita planetei Marte în februarie 2021. Data coincide cu cea de-a 50-a aniversare a unificării Emiratelor.

EAU doreşte ca misiunea să reprezinte o sursă de inspiraţie pentru tinerii din lumea arabă.

''Al-Amal aparţine milioanelor de tineri din această regiune care îşi doresc progres, inspiraţie şi oportunităţi. Este o provocare directă pentru cei care doresc să-şi reprime aceste aspiraţii'', a scris pe Twitter Hend al-Otaiba, directoarea departamentului de comunicaţii strategice din cadrul Ministerului Afacerilor Străine din EAU. 

ADVERTISING

Citește și:

Prima misiune spre Marte exclusiv chinezească se pregătește de start: Când începe numărătoarea inversă

Cum arată un apus de soare de pe Venus, Uranus, Titan sau Marte? (Video)

NASA amână lansarea spre Marte. Va pierde fereastra de aliniere a planetelor?

O aură verde a fost observată în premieră în jurul planetei Marte


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇