De-a lungul timpului, pe măsură ce au fost făcute numeroase descoperiri, specialiștii nu doar că au fost confruntați cu noi întrebări, dar au și descoperit cât de creativi și pricepuți erau strămoșii noștri. Aceste descoperiri devin tot mai misterioase pe măsură ce cercetările avansează și noi ipoteze ies la lumină. În acest articol poți descoperi detalii despre cele mai interesante descoperiri care au marcat istoria lumii!
Cuprins:
- Descoperiri istorice care au ridicat o serie de întrebări
- Descoperiri arheologice biblice interesante
- Descoperiri dacice remarcabile - care sunt acestea?
- Descoperiri arheologice secrete care au marcat istoria lumii
<h2> 1. Descoperiri istorice care au ridicat o serie de întrebări </h2>
Foto: jimmy teoh/Pexels.com
Oamenii din fiecare epocă au fost atât fascinați, cât și intrigați de descoperirile care au ieșit la iveală de-a lungul timpului. Aceste noi ipoteze au răsturnat uneori vechile cunoștințe, adăugând un strat suplimentar de mister asupra vremurilor de demult. Astfel, cercetările au continuat neîntrerupt, în încercarea de a elucida tainele trecutului și de a ne apropia cât mai mult de adevăr.
Care sunt cele mai neobișnuite descoperiri din istoria omenirii? Iată top 10 descoperiri arheologice misterioase care au uimit lumea!
- Orașul din Atlantida
Despre Atlantida s-a tot vorbit timp de două milenii, de când Platon a afirmat că era un continent care a dispărut sub apele oceanului. S-au realizat foarte multe studii, dezbateri, cercetări și chiar scenarii pentru filme documentare și artistice. În fiecare continent s-au emis diferite ipoteze și s-ar fi revendicat acele ținuturi înghițite de ape ca și cum ar fi fost parte de acolo.
O serie de arheologi consideră că Atlantida ar fi fost scufundată în urma erupției vulcanului Thera din insula grecească Santorini, cu aproximativ 1600 de ani înainte de Hristos. Aceștia au descoperit în situl arheologic din Akrotiri case etajate și alimentare cu apă. Se pare că instalațiile de alimentare cu apă asigurau atât apa rece, cât și apa caldă. Apa caldă ar fi fost realizată cu ajutorul vulcanului care ar fi contribuit la pieirea acelei așezări omenești.
- Marile Piramide din Egipt
Aceste structuri antice sunt cele mai mărețe edificii de pe pământ și construirea lor este învăluită și acum în mister. Sunt teorii care susțin că piramidele egiptene au fost construite în anul 2700 î.Hr. de către egipteni și aveau drept scop conservarea mumiilor pentru mult timp, deoarece erau mormânt pentru faraoni.
Cea mai înaltă este Marea Piramidă din Gizeh, cu o înălțime de 147 de metri, care este și cea mai renumită, fiind considerată una din cele 7 Minuni ale Lumii Antice. Se pare că acest edificiu ar fi fost realizat în aproximativ 20 de ani, în interiorul ei găsindu-se comorile celor îngropați acolo. În plus, se mai găsesc inscripții, picturi și diferite semne misterioase.
- Monumentul Stonehenge
Această descoperire afirmă că este un monument neolitic, de aproximativ 5000 de ani vechime, Se află în Anglia și face obiectul mai multor cercetări, arheologii emițând noi și noi ipoteze despre pietrele de diferite mărimi așezate în diferite moduri, încă din anul 300 î.Hr. Scopul acelei așezări încă rămâne un mister și se cercetează în continuare pentru a afla cât mai multe amănunte.
- Statuile Moai din Insula Paștelui
Aceste descoperiri sunt cele mai misterioase și mai bizare din toate timpurile. Dacă te întrebi ce este atât de bizar în niște statui, ei bine locuitorii din zonă sau cei care tranzitează Insula Paștelui în diferite scopuri rămân surprinși de fiecare dată despre mărimea. greutatea și numărul acestora. Un număr de 288 de statui de diferite dimensiuni, cu o greutate de aproximativ 80 de tone surprind atât prin mărimea lor impunătoare, cât și prin materialul din care sunt construite. Se pare că ar fi realizate din roci ale vulcanului inactiv din acea insulă.
- Armata de Teracotă
Această descoperire este considerată ca fiind cea mai interesantă din secolul al XX-lea și este numită o minune a lumii. Cercetătorii consideră că templul unde a fost descoperită această armată are o vechime de aproximativ 220 de ani și cuprinde soldați din teracotă de diverse mărimi, cu expresii faciale diferite. Descoperiți întâmplător de către săteni, soldații au ieșit la iveală în anul 1974 și s-a întocmit dosarul pentru conservare. Drept care dosarul a fost aprobat și descoperirea a intrat în Patrimoniul Universal UNESCO.
- Gobekli Tepe
Această descoperire reprezintă cel mai mare sit arheologic din lume, aflat în Turcia. Conform cercetărilor arheologice, a ieșit la iveală faptul că acele civilizații străvechi care au locuit acolo erau foarte bine organizate și construiau edificii mărețe. Numai stâlpii de piatră ai acelui templu sau loc de adunare cântăreau circa 15-20 de tone, ceea ce este pe cât de uimitor, pe atât de intrigant.
- Liniile Nazca
Aceste descoperiri au ridicat o serie de semne de întrebare și astăzi se consideră că ar fi fost realizate de către civilizații extraterestre. Alte teorii susțin că liniile acelea, care se văd foarte bine din avion, ar fi realizate de către indienii Nazca, în urmă cu aproximativ 2000 de ani, reprezentând circa 300 de animale și plante.
- Fortăreața Sacsayhuaman
Această descoperire este reprezentată de o fortăreață din Peru, Machu Picchu. Ce are atât de interesant această fortăreață? Arheologii susțin că fortăreața ar fi fost construită la ordinele Împăratului Pachacutti, în anul 1440 și ar fi durat circa 100 de ani până la finalizarea ei. Zidul construit în zig zag cuprinde pereții realizați din diferite roci și se întinde pe 600 de metri lungime. Fiecare bloc de piatră cântărește sute de tone, ceea ce este pe cât de surprinzător, pe atât de intrigant.
- Gheara Moa
Această descoperire a fost realizată în Noua Zeelandă, cu ocazia unor excavări într-o peșteră. Acolo s-a descoperit piciorul gigant al unei păsări, destul de bine conservat, care a condus la ipoteza că acel membru inferior ar fi al păsării Moa, dispărute cu mult timp în urmă. Acea pasăre vânată până la dispariție atingea 3 metri în înălțime și cântărea circa 250 de Kilograme, gheara ei fiind păstrată și astăzi în Muzeul de istorie din Noua Zeelandă.
- Manuscrisul lui Voynich
Această descoperire este una învăluită în mister, fiind considerată cea mai uimitoare din toate timpurile. Încă din anul 1912, de când a fost descoperit în Nordul Italiei, acest manuscris ridică tot felul de întrebări cu privire la: limba în care a fost scris, semnificația semnelor sau desenelor, valoarea acestora. gradul de cultură al celui care l-a scris și nu numai.
Pentru a nu rămâne simple descoperiri, ipotezele emise i-au determinat pe arheologi să caute noi valențe și interpretări ale acestora și să le lase drept moștenire urmașilor pentru a fi admirate sau cercetate în continuare. Cu alte cuvinte, aceste descoperiri arheologice secrete au marcat omenirea și i-au provocat pe arheologi și pe cercetători să aprofundeze tot mai mult studiile.
Care sunt descoperirile arheologice cele mai ciudate care au marcat istoria omenirii?
- Mormântul faraonului Tutankhamon
- Troia - orașul pierdut
- Grota din Altamira (Spania)
- Statuile Insulei Paștelui
- Mormântul lui Richard al III-lea
- Piatra din Rosetta
- Gheara din Month Emon
- Mumia incașului înghețat
- Biblioteca lui Asurbanipal
- Orașul incaș Machu Picchu
- Orașul roman Pompei
- Manuscrisele Mării Moarte
- Situl Akrotiri din insula greacă Thera
- Situl Olduvai Gorge
- Omul de gheață Otzi
- Fosilele Lucy
- Palatul Knossos din Insula Creta
- Mecanismul Antikythera
- Liniile Nazca
- Templul Gobekli Tepe
- Comoara Staffordshire
- Harta Madaba
Acestea reprezintă numai o parte din descoperiri, cercetătorii fiind preocupați din ce în ce mai mult de aflarea unor informații care să le ateste ipotezele, însă ies la iveală noi și noi idei surprinzătoare.
Foto: Diego F. Parra/ pe Pexels.com
Arheologia este un domeniu dinamic, iar descoperirile noi pot schimba înțelegerea noastră despre istorie și civilizații. Una dintre cele mai noi descoperiri arheologice este Orașul pierdut al Egiptului, în anul 2021. În apropiere de Luxor, arheologii au descoperit un oraș antic. Datarea acestei așezări datează din perioada lui Amenhotep al III-lea, din jurul anului 1400 î.Hr. Descoperirea a oferit informații valoroase despre viața cotidiană în Egiptul antic.
<h2> 2. Descoperiri arheologice biblice interesante </h2>
Foto: Pixabay
Nevoia de spiritualitate a fost din ce în ce mai accentuată, mai ales de când au fost descoperite Tablele Legii, numite și Tablele lui Moise sau Tablele de Piatră. Acestea reprezentau două plăci mari de piatră pe care erau inscripționate Cele 10 Porunci. Conform Bibliei, există două seturi de table: unul scris chiar cu degetul Lui Dumnezeu, altul cioplit de Moise și scris de Dumnezeu. Dacă primul set de table ar fi fost distrus de Moise când a descoperit că fiii lui Israel se închinau unui vițel de aur, al doilea set de table ar fi depozitat la Chivotul Legământului. Astăzi se găsesc foarte multe replici ale tablelor, mai ales în țările creștine, fiind la baza credințelor și ideilor religioase.
De-a lungul timpului s-au realizat numeroase descoperiri arheologice biblice, care mai de care mai surprinzătoare și mai controversate. Drept dovadă stau numeroasele convingeri religioase ale popoarelor sau ale grupurilor sociale, care mai de care mai vehemente și mai convingătoare.
Astfel, putem exemplifica în continuare care câteva dintre descoperirile arheologice biblice:
- O a doua Sinagogă din Magdala
- Ulciorul lui Ghedeon
- O sală de banchet de pe Muntele Templului
- Orașul Yavne
- Noi și noi descoperiri din Marea Moartă
- Un picior crucificat
- Un oraș egiptean necunoscut
- Lespedea unui faraon biblic
- Complexul lui Irod de pe litoral
Fiecare din aceste descoperiri ridică tot mai multe semne de întrebare și sunt destul de controversate, însă omenirea este tot mai marcată de-a lungul timpului.
<h2> 3. Descoperiri dacice remarcabile - care sunt acestea? <h2>
Sunt deosebit de interesante și descoperirile dacice care atestă existența acestor popoare pe teritoriul actual al României. Aceste descoperiri oferă o privire profundă asupra vieții și culturii strămoșilor noștri, de la fortificațiile impresionante și artefactele ritualice, până la obiectele de zi cu zi care reflectă obiceiurile și credințele dacilor. Ele ne permit să înțelegem mai bine influențele și schimburile culturale din perioada respectivă, oferind o imagine complexă a evoluției istorice a regiunii.
Dintre aceste descoperiri dacice se remarcă:
- Sarmizegetusa Regia- noul templu din sanctuarul dacilor
- Aleea Regilor din cadrul Sarmizegetusei Regia
- Piatra Roșie din Luncani, din Munții Orăștiei, folosită pentru construirea unui edificiu
- Turnul Prințului din cadrul Cetății Ardeu
- Tezaurul de argint de la Pielești, din Craiova
- Pavaj în stil roman la Caraș-severin, la nord de Dunăre
- Comorile din Șimleul Silvaniei
- Primele morminte dacice din Sălaj
- Cetatea dacică Zurobara
- Manuscrisul numit „Harta Comorilor”, care evidențiază o serie de așezăminte de pe meleagurile mioritice.
Atât templul dacic, cât și o serie de palate de regi construite la înălțimi considerabile, pe munți, construcțiile monumentale, fortificațiile și numeroase artefacte au fost obiectele noilor descoperiri și au lansat o serie de ipoteze interesante în rândul arheologilor și istoricilor de profesie sau amatorilor în căutări de comori.
<h2> 4. Descoperiri arheologice secrete care au marcat istoria lumii </h2>
Descoperirile arheologice ieșite la iveală de-a lungul timpului au surprins tot mai mult omenirea și, cu toate acestea, ipotezele lansate i-au provocat pe cercetători să studieze din ce în ce mai mult misterele acestora.
Aspectele ciudate și surprinzătoare ale descoperirilor arheologice au marcat istoria omenirii în fiecare perioadă, drept care s-au găsit noi interpretări ale unora dintre ele.
Top descoperiri secrete și neobișnuite
- Chivotul Legământului - un cufăr de lemn încrustat cu aur care conține Tablele de piatră cu Cele 10 Porunci, conform Cărții Exodului se va descoperi cu adevărat la a doua venire a lui Mesia, fiul lui David;
- Monumentul subacvatic - descoperit în 2003 de către oamenii de știință din Israel, sub Marea Galileii este posibil să dateze de peste 4000 de ani pe locul unde era o așezare fortificată și care a fost acoperită de apele mării de-a lungul timpului;
- Descoperirea unui om mic în 2003, considerat a fi fost un posibil extraterestru, mumificat natural în Deșertul Atacama din Chile a condus la ipoteza că s-au produs mutații genetice care i-ar fi afectat creșterea.
- Talpa de robot de la Aiud descoperită în 1973 de către muncitorii care lucrau la o balastieră de pe malul Mureșului, lângă Aiud. A fost studiat în secret de către autoritățile comuniste, putând avea între 400 și 80.000 de ani vechime. Deși unele teorii susțin că ar fi parte din talpa unui obiect de zbor, altele susțin că acest obiect nu are o compoziție chimică standard, ci una destul de ciudată și surprinzătoare, că poate fi talpa unui robot;
- Orașul vechi de 3400 de ani descoperit în Irak, din anul 2021, după ce seceta a scos la iveală structuri antice care se situează de-a lungul Râului Tibru. Cercetătorii susțin că vestigiile orașului antic nu se pot studia decât în timpul secetei pronunțate, fiind posibil să dateze încă din perioada 1550-1530 î.Hr.;
- Atelierul de mumificare din Egipt, descoperit în 2018, unde s-au găsit camere de mumificare, posibil existente din perioada 664-404 î.Hr.. Aici s-au descoperit mumii îmbălsămate, podoabe din metale prețioase, vase din calcar cu alabastru, statui din faianță albastră, vase cu uleiuri de îmbălsămare cu inscripții hieroglifice.
Fiecare descoperire în parte și toate la un loc nu pot decât să ne determine să credem că strămășii noștri erau deosebit de preocupați de artă, cultură, știință, tehnică, activități gospodărești, acestea cunoscând o evoluție covârșitoare de-a lungul timpului.
Chiar și România este o țară plină de mistere și secrete antice, unde artefactele prind viață și descriu ritualurile civilizațiilor care s-au perindat pe aceste meleaguri.
În concluzie, fantomele, teoriile conform cărora ar fi existat extratereștri, legendele și interpretările acestora sunt ipoteze care se cercetează în mod permanent, pentru a scoate la iveală noi adevăruri. Este de la sine înțeles că „să cauți adevărul este mai important decât să îl posezi”, drept care putem fi surprinși cu noi descoperiri în orice moment.