Decizie istorică: Embrionii umani pot fi acum dezvoltați în laborator mai mult de 14 zile

Oamenii de știință vor putea să crească, în laborator, embrioni umani mai mult de 14 zile, așa cum cereau reglementările de până acum, după ce Societatea Internațională de Cercetare a Celulelor Stem (ISSCR) și-a actualizat ghidurile de practică.

Regula celor 14 zile, care, în vigoare de la sfârșitul secolului XX, a fost introdusă pentru a împiedica cercetătorii să dezvolte embrioni dincolo de punctul în care începe să se formeze o linie vizibilă de celule.

Pentru a se putea continua cercetările privind dezvoltarea acestor embrioni, necesară pentru știință, dar mai ales medicină, era nevoie de relaxarea acestei reguli.

ADVERTISING

De acum înainte, fiecare caz va face obiectul unei analize și aprobări etice riguroase, înainte ca cercetătorii să aibă voie să continue dezvoltarea unui embrion mai mult de 14 zile. Totuși, asta va deveni posibil.

Chiar dacă studierea embrionilor umani provoacă în continuare dezbateri controversate, iar etica este adusă în discuție, cercetătorii consideră că relaxarea reglementărilor este importantă pentru a înțelege problemele de dezvoltare care apar după 14 zile, relatează IFL SCience.

Regula de 14 zile este una dintre cele mai larg adoptate reglementări medicale din istorie, fiind implementată de aproape fiecare țară din lume. A intrat în vigoare după introducerea fertilizării in vitro (FIV).

ADVERTISING

Citește și A fost creat, din greșeală, peștele hibrid ”imposibil”

S-a demonstrat că eventuale probleme de sănătate apar după 14 zile

În jurul jurul celei de-a 15 zile apare o structură numită „linia primitivă”, care se dezvoltă în partea din spate a embrionului. Aceasta este o linie de celule vizibile care marchează începutul gastrulației sau formarea mai multor straturi de celule. Totodată, era punctul în care cercetările ulterioare trebuiau oprite.

Pe măsură ce tehnologia a progresat, a devenit evident că multe defecte care conduc la avort spontan sau probleme de sănătate permanente începeau după ziua 14. Din această cauză s-a cerut revizuirea acestei reguli.

ADVERTISING

Vezi și Ce-au descoperit oamenii de știință în apele Sardiniei. Nu are piele!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇