Probabil nu există om care să fi tăiat ceapă fără să plângă măcar o dată. Se întâmplă asta din cauza unui compus chimic eliberat în timpul tăierii, syn-Propanethial-S-oxide. Acum, cercetătorii au descoperit o metodă foarte simplă pentru a evita complet această problemă.
Experimentele realizate de o echipă de la Universitatea Cornell (SUA) au arătat că folosirea unor lame mai ascuțite și tăierea mai lentă scade semnificativ cantitatea de vapori eliberați de ceapă în timpul preparării, astfel că ochii rămân uscați.
Cercetătorul Zixuan Wu și colegii săi au folosit o cameră de înaltă rezoluție și senzori pentru a analiza cu precizie picăturile împroșcate atunci când ceapa este tăiată. Ei au comparat modul în care se schimbă caracteristicile vaporilor în funcție de ascuțimea cuțitului, viteza tăierii și forța aplicată.
„Am descoperit că viteza cu care iese aburul chimic din ceapă este mult mai mare decât viteza lamei care o taie”, a explicat fizicianul Sunghwan Jung, conform Science Alert.
Fiecare strat al unei cepe are o piele superioară și una inferioară, iar atunci când acestea sunt rupte, se produc două efecte: o explozie instantanee de vapori și o scurgere lentă de lichide printre straturi.
Cercetătorii au constatat că lamele tocite produc mai multe picături, deoarece necesită o forță mai mare pentru a tăia ceapa. Această presiune acumulată duce la eliberarea bruscă a vaporilor. Cuțitele neascuțite, folosite rapid și cu forță, pot propulsa picăturile cu o viteză de aproximativ 144 km/h, adică direct spre ochi.
Echipa a demontat și mitul conform căruia ceapa rece ar reduce lacrimile. În cadrul experimentelor, temperatura inițială a cepei nu a avut aproape niciun efect. Mai mult, în unele cazuri, răcirea cepei a înrăutățit problema.
Cu alte cuvinte, singurele secrete pentru a nu avea de suferit din cauza cepei sunt folosirea cuțitelor foarte ascuțite și mișcările blânde, pentru ca norul de vapori să rămână sub nivelul ochilor.
