Creierul pisicilor a devenit tot mai mic și noi suntem de vină

Creierul pisicilor a devenit tot mai mic și noi suntem de vină

O cercetare recentă a concluzionat că creierul pisicilor a devenit tot mai mic, iar domesticirea lor este de vină pentru acest fenomen.

În cadrul cercetării, oamenii de știință de la University of Vienna and National Museums Scotland au comparat creierul pisicilor domestice din prezent cu cel al strămoșilor lor sălbatici, pisicile sălbatice africane (Felis lybica) și europene (Felis silvestris), pe baza măsurătorilor craniene (un indicator al mărimii creierului).

Concluzia a fost certă: creierul pisicilor domestice s-a micșorat semnificativ în ultimii 10.000 de ani, în comparație cu strămoșii lor sălbatici.

ADVERTISING

Asta nu înseamnă însă că micile noatre feline sunt mai puțin inteligente decât înaintaşele lor, ci doar că anumite structuri din creier sunt oarecum subdezvoltate, ca urmare a domesticirii lor.

De exemplu, s-au observat schimbări în ceea ce privește numărul celulelor crestei neurale. Aceste celule sunt direct implicate în procesarea și răspunsul la amenințări. În lipsa pericolelor, aceste celule nu s-au mai dezvoltat, creierul devenind mai mic, explică oamenii de știință într-un raport publicat de Royal Society Open Science și citat de Phys.org.

ADVERTISING

Practic, s-a observat o reducere cu până la 25% a dimensiunilor craniene în comparație cu pisicile sălbatice africane și europene.

Un fenomen similar s-a înregistrat și în rândul altor specii de animale, domesticite în prezent, așa cum sunt oile, câinii, iepurii și nu numai.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇