Coperta revistei Time prezintă un lup magnific, alb ca zăpada, însoțit de un titlu care anunță întoarcerea lupului străvechi (Canis dirus), o specie dispărută de 12 mii de ani.
Specia a devenit celebră datorită rolului său din Game of Thrones.
Compania Colossal Biosciences este responsabilă pentru titlurile din presă. Aceasta a anunțat că a folosit „inginerie genetică și ADN antic” pentru a crea trei pui de lup străvechi și astfel ar fi „readus la viață” specia.
Colossal a promovat eforturile sale de a utiliza tehnici genetice avansate pentru a readuce la viață animale dispărute, inclusiv mamutul lânos și tigrul tasmanian.
Lupii străvechi nu au fost readuşi la viaţă
Însă, în ciuda faptului că acești tineri lupi – Romulus, Remus și Khaleesi – reprezintă o realizare tehnologică impresionantă, experți independenți spun că ei nu sunt, de fapt, lupi străvechi.
„Sunt lupi cenușii modificați genetic,” a explicat zoologul Philip Seddon de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă, citat de BBC.
Experții au subliniat diferențele biologice importante între lupul de pe coperta Time și lupul străvechi, care vâna în perioada ultimei ere glaciare.
Paleogeneticianul dr. Nic Rawlence, tot de la Universitatea Otago, a explicat cum ADN-ul antic al lupului străvechi – extras din rămășițele fosilizate – este prea degradat și deteriorat pentru a fi copiat sau clonat biologic.
„ADN-ul antic este ca și cum ai lăsa ADN proaspăt într-un cuptor la 500 de grade pe timpul nopții. Iese fragmentat – ca niște cioburi și praf. Poți să-l reconstruieşti, dar nu este suficient de bun pentru a face altceva cu el,” a declarat dr. Rawlence, tot la BBC.
Lupuşorii sunt doar ... nişte hibrizi
Echipa care se laudă cu „primul proces de dez-extincție din lume” a folosit o tehnologie nouă de biologie sintetică – a luat ADN-ul antic pentru a identifica segmente cheie ale codului, pe care le-a putut edita în planul biologic al unui animal viu, în acest caz, un lup cenușiu.
„Așadar, ceea ce a produs Colossal este un lup cenușiu, dar care are câteva trăsături de lup străvechi, precum un craniu mai mare și blană albă. Este un hibrid,” susţine dr. Rawlence.
De cealaltă parte, dr. Beth Shapiro, biolog la Colossal Biosciences, susţine că această realizare reprezintă totuși readucerea la viață a unei specii, pe care a descris-o ca fiind recrearea animalelor cu aceleași trăsături.
„Un lup cenușiu este cea mai apropiată rudă a lupul străvechi – sunt foarte similari din punct de vedere genetic – așa că am țintit secvențele de ADN care duc la trăsăturile lupului străvechi și am editat celulele de lup cenușiu... apoi am clonat acele celule și am creat lupii străvechi”, spune ea.
Însă dr. Rawlence, expertul consultat de BBC, arată că lupii străvechi au un strămoş comun, dar s-au despărțit biologic de lupii cenușii cu între 2,5 și 6 milioane de ani în urmă.
„Este dintr-un gen complet diferit față de lupii cenușii. Colossal a comparat genomul lupului străvechi și al lupului cenușiu și, din aproximativ 19.000 de gene, au determinat că 20 de modificări în 14 gene le-au dat un lup străvechi.”
De ce este importantă această distincție științifică?
Puii arată, într-adevăr, ca viziunea multora despre un lup străvechi, iar povestea a atras atenția globală. Atunci, de ce este importantă această distincție științifică?
„Pentru că dispariția este încă definitivă. Dacă nu avem dispariție, cum vom învăța din greșelile noastre?
Mesajul acum este că putem distruge mediul și animalele pot dispărea, dar le putem aduce înapoi?”, este concluzia emisă de dr. Rawlence.