Cea mai adâncă groapă din lume se află în Rusia și a fost creată de om (Video)

Cea mai adâncă groapă din lume se află în Rusia și a fost creată de om (Video)

Cea mai adâncă groapă de pe Terra se află în Rusia, fiind mai adâncă decât Groapa Marianelor. Are peste 12 kilometri adâncime și scopul său era de a satisface setea oamenilor de știință, care voiau să știe care sunt componentele crustei Pământului.

Adevărul e că știm mai multe despre Sistemul Solar decât despre Pământul pe care călcăm, arată Science Alert.

Citește și Luna ar putea fi mai tânără decât se credea

Începută în anii '70, la groapă s-a forat timp de 24 de ani. Oamenii de știință își propuseseră să ajungă mult mai departe, până la mantaua Pământului, aflată la circa 40 de kilometri adâncime. N-au mai reușit, pentru că temperatura din groapă a fost estimată greșit, dovedindu-se aproape dublă.

ADVERTISING

La cele 180 de grade Celsius, utilajele nu au mai funcționat, așa că proiectul a fost abandonat.

Totuși, proiectul din care nu se mai vede azi mare lucru, un capac ruginit sigilând groapa, nu a fost în van. Cea mai interesantă descoperire au reprezentat-o fosilele microscopice de plancton din rocile vechi de 2,7 miliarde de ani, găsite la peste șapte kilometri în interiorul planetei.

Microfosilele provin de la nu mai puțin de 24 de specii străvechi, unicelulare, prinse în compuşi organici care au supravieţuit temperaturii crescute de la această adâncime.

ADVERTISING

În plus, chiar la aceste adâncimi s-a găsit și apă, un fapt ce i-a luat prin surprindere pe oamenii de știință.

The Deepest Hole in the World, And What We've Learned From It

Vezi și O fosilă a zăcut într-un muzeu din Chile multă vreme. Abia acum oamenii de știință au înțeles ce reprezintă, iar descoperirea e colosală!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇