Știința ne-a oferit un spectacol bogat, în 2024. Iată doar câteva scene: o eclipsă solară totală care a putut fi urmărită de milioane de oameni, o cetate antică înghițită de junglă descoperită din întâmplare și noi speranțe pentru rinocerul alb nordic, aproape dispărut.
Iată câteva detalii despre principalele motive de bucurie pe care ni le-a adus știința, în anul care s-a încheiat de curând, potrivit BBC:
- Rachetele devin reutilizabile și pot fi „prinse cu bețișoare de lemn"
În octombrie 2024, racheta numită „Starship” a lui Elon Musk a realizat o premieră mondială. În loc să cadă în mare, boosterul inferior al vehiculului s-a întors la turnul de lansare, unde a fost prins de o pereche uriașă de brațe mecanice, numite „bețișoare”. E un pas mare pentru compania Space X pe drumul dezvoltării unei rachete complet reutilizabile. Această rachetă reutilizabilă ar fi, la rândul ei, o victorie de etapă, în încercarea de a ajunge mai ieftin și mai rapid pe Lună și poate chiar pe Marte.
- Cartografierea creierului de muscă
Muștele pot zbura, pluti și chiar cânta cântece de dragoste pentru a atrage parteneri. Dar abia în octombrie 2024, cercetătorii care studiază creierele muștelor de fructe au mapat poziția, forma, poziția celor 130.000 de celule cerebrale, precum și cele 50 de milioane de conexiuni dintre ele. Aceasta a fost cea mai detaliată analiză a creierului unui animal adult realizată vreodată și, potrivit unui specialist în creiere, această descoperire ar reprezenta un „salt uriaș” în înțelegerea propriilor noastre creiere.
- Orașul Maya pierdut găsit din întâmplare
Imaginați-vă că ați căutat ceva pe Google. Dați click după click. Și când ați ajuns la pagina 16, vedeți un rezultat care vă uimește și exclamați: „Ia stai așa! Ăsta n-o fi cumva un oraș Maya pierdut?” Cam asta i s-a întâmplat lui Luke Auld-Thomas, un doctorand la Universitatea Tulane din SUA, care citea un studiu realizat de o organizație mexicană de monitorizare a mediului. Când a procesat datele folosind metode arheologice, a descoperit ceea ce alții nu văzuseră; un oraș antic uriaș, în care ar fi locuit până la 50.000 de oameni, în perioada 750-850 d.Hr.
- Prima sarcină de rinocer prin FIV
Rinocerul alb nordic aproape a dispărut de pe Terra. Mai există doar 2 exemplare vii. Speranța să le mai putem arăta un astfel de animal magnific copiilor sau nepoților noștri aproape că se stinsese. Dar a reînviat cu putere în 2024, când cercetătorii au reușit să obțină prima sarcină cu proceduri FIV, la această specie. Mai exact, au transferat un exemplar creat în laborator într-o mamă surogat. Poate că, totuși, miilor de specii pe care le-am pierdut definitiv în ultimele zeci de ani nu li se va adăuga și rinocerul alb nordic.
- Conservarea a încetinit pierderea biodiversității
Un studiu de zece ani a arătat că măsurile de conservare sunt eficiente în reducerea pierderii globale de biodiversitate. Cercetătorii au revizuit 665 de studii ale măsurilor de conservare din diferite țări și oceane, descoperind că acestea au avut efecte pozitive în două din trei cazuri. Avem motive să continuăm, acum că știm că suntem pe drumul cel bun.
- Eclipsele solare care au uimit milioane de oameni
Zeci de milioane de oameni din Mexic, SUA și Canada au fost martori la o eclipsă totală de soare. E vorba despre un fenomen în care Luna ajunge între Pământ și Soare, blocând total lumina acestuia din urmă. Nu e nemaivăzut, dar se întâmplă rar, așa că spectacolul e unul deosebit. Și s-a întâmplat în 2024.
- Noua viață din trunchiul copacului Sycamore Gap iubit
În 2016, titlul de copac al anului, în Marea Britanie, a fost câștigat de un smochin-dud numit Sycamore Gap. Arborele avea 150 de ani și a devenit celebru și pentru că a apărut într-o scenă dintr-o ecranizare de succes a poveștii lui Robin Hood. Era vizitat anual de turiști și foarte iubit de localnici. S-a prăbușit în septembrie 2023, într-o zi furtunoasă. Dar – spuneau polițiștii britanici la acel moment – nu vântul a doborât arborele. A fost un act de vandalism.
Pentru localnici, a fost un motiv serios de supărare. Așa cum motiv de mare bucurie a fost că, în 2024, din ramurile și semințele salvate de la Sycamore Gap au crescut 2 lăstari. Care ar putea crește și deveni, la rândul lor, doi arbori la fel de frumoși.