Mai mulți calmari au fost observați și filmați în timp ce își schimbau culoarea, pentru a trece neobservați în mediul lor. Este un fenomen înregistrat în premieră de lumea științifică.
Dacă te întrebi de ce a durat atât de mult pentru ca un astfel de comportament să fie înregistrat, explicația este că aceste vietăți sunt atât de pricepute încât, pur și simplu, nimic nu le-a dat de gol până acum, scrie IFL Science.
Despre caracatițe și sepii se știa că sunt singurele cefalopode capabile să se camufleze, dar un studiu publicat în Scientific Reports a adăugat pe această listă și calmarii.
Fenomenul a fost observat accidental, când era curățat acvariul unor calmari crescuți în captivitate într-o universitate din Japonia. Când treceau pe deasupra algelor, pielea calmarilor devenea brusc mai întunecată. În restul spațiului, aceasta era mult mai deschisă la culoare, la fel ca mediul în care trăiau.
Inițial, a fost vorba doar despre o bănuială, care acum a fost confirmată, după ce jumătate din acvariu a fost curățat continuu, pentru a nu apărea alge, iar jumătate nu, astfel încât acestea s-au dezvoltat în voie. Au fost instalate și camere de luat vederi, care au înregistrat comportamentul calmarilor.
S-a dovedit că aceste vietăți sunt niște ași când vine vorba de camuflaj, așa cum se vede și în înregistrare.