Amfiteatru roman, ”solid, de parcă tocmai a fost construit”, descoperit în Turcia

Amfiteatru roman, ”solid, de parcă tocmai a fost construit”, descoperit în Turcia
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Arheologii din Turcia au descoperit rămășițele unei arene spectaculoase din perioada romană. Aici, într-un edificiu vechi de 1.800 de ani, încăpeau până la 20.000 de spectatori.

Arena a fost descoperită pe dealurile orașului antic Mastaura, în provincia vestică Aydın a Turciei. Zona sa centrală, acolo unde „spectacole sângeroase” aveau loc cândva, a fost între timp acoperită de pământ și vegetație.

„Mare parte din amfiteatru este sub pământ și tot ce este vizibil este aproape în întregime acoperit de copaci sălbatici și arbuști”, au explicat Mehmet Umut Tuncer, director zonal al Organizației de Cultură și Turism din Aydın, și Sedat Akkurnaz, coordonatorul proiectului și arheolog la Universitatea Adnan Menderes din Turcia.

ADVERTISING

Arheologii au descoperit amfiteatrul în plină pandemie, în vara anului trecut. Cercetările au arătat că arena era veche, datând din aproximativ 200 e.n., ceea ce înseamnă că a fost construită în timpul dinastiei Severilor, care a inclus cinci împărați, ce au domnit în mod succesiv din 193 până în 235 e.n., conform Live Science.

Mare parte din structura subterană a arenei a fost bine păstrată. „Este solidă, de parcă tocmai a fost construită”, au mai explicat Akkurnaz și Tuncer.

Multe dintre structurile de la suprafață s-au prăbușit între timp, dar încă mai este posibil să găsim „niște rânduri de scaune, arena în care se luptau gladiatorii și zidurile de susținere din afara clădirii”, au mai spus arheologii.

ADVERTISING

Între 15.000 și 20.000 de oameni ar fi încăput în arenă, estimează specialiștii. Astfel, structura este mai mică decât celebrul Colosseum de la Roma, care putea găzdui până la 50.000 de oameni. În comparație cu Colosseumul, construit în jur de 70 e.n., ale cărui ziduri exterioare încă au o înălțime de 48 metri, acestea se ridică la 25 metri.

Te-ar putea interesa și Descoperire importantă făcută într-o așezare a mayașilor. Ar funcționa și în ziua de azi!

„Nu mai există niciun alt exemplu până acum de un astfel de amfiteatru în Anatolia și împrejurimile sale”, au mai precizat arheologii. Arena atrăgea cel mai probabil spectatori din toate zonele, inclusiv orașele antice din vestul Anatoliei precum Efes, Milet și Priene.

ADVERTISING

Vezi și Crâmpeie de viață de acum aproape 2.000 de ani, scoase la iveală în Pompei. Cea mai recentă descoperire


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇