Munții Espinhaço, din estul Braziliei, sunt un loc unic și puțin cunoscut, cu furtuni și vânturi puternice și umiditate ridicată. Totuși, cum nu e apă, nici broaște nu ar trebui să existe. Dar lucrurile nu stau deloc așa.
Dr. Bela Barata, un ecologist brazilian care lucrează la Durrell Wildlife Conservation, a descoperit acolo, în vârf de munte, o specie de broască de mici dimensiuni, care își duce toată viața în cupola unei flori.
Inițial, i s-a spus că degeaba caută broaște în vârf de munte, pentru că acestea nu există. Însă plantele Bromelia, care seamănă cu ananasuri uriașe, pot stoca până la 2 litri de apă și adăpostesc un întreg ecosistem în cupa lor centrală.
În interior se pot găsi larve, gândaci și diverse nevertebrate. În timpul unei explorări a acestor plante, cercetătorul a dat peste o mică broscuță, dar pe care nu a reușit să o prindă. A căutat în alte plante și în scurt timp găsise deja 20, ceea ce nu avea cum să fie o coincidență, a povestit ea pentru The Guardian.
Micii amfibieni au fost analizați și a devenit limpede pentru toată lumea că era vorba despre o nouă specie, care a fost botezată Crossodactylodes itambe sau broasca Bromeliad.
Reprezentanții speciei, deja amenințați cu dispariția, sunt foarte puțini la număr și trăiesc toată viață în cupele acestor flori, într-o arie de numai 0,5 km pătrați, la o altitudine de 1.800 de metri.