Lista creaturilor mici, cărora cei mai mulți oameni nu le rezistă, tocmai a devenit mai mare, grație unei specii de vertebrate: o broscuță de numai 7 milimetri. Nu degeaba specia, una nou-nouță, a fost botezată broasca-purice.
Aparținând genului Brachycephalus, din care face parte și broasca de aur, portocalie și otrăvitoare, mica broască a fost descoperită în Brazilia, grație sunetelor sale de chemare, emise de adulți.
Mica făptură, gălăgioasă pentru dimensiunile sale, a fost zărită apoi. ”Unul dintre indivizi măsura 6,95 mm, fiind în prezent a doua cea mai mică vertebrată adultă descrisă”, au scris cercetătorii într-o lucrare care descrie noua specie.
Analizele ulterioare au demonstrat că broscuța, camuflată perfect în stratul de frunze de pe solul pădurii, făcea parte dintr-o specie necunoscută.
Noua specie a fost denumită Brachycephalus dacnis, în onoarea Proiectului Dacnis, o organizație neguvernamentală de cercetare și conservare care sprijină protejarea Pădurii Atlantice, zona în care a fost găsită vertebrata, escie IFL Science.
Broscuțele-purice, în ciuda dimensiunilor lor reduse, împărtășesc unele trăsături cu broaștele mai mari, deși au mai puține degete la mâini și picioare.
”Există broaște mici cu toate caracteristicile broaștelor mari, cu excepția dimensiunii. Acest gen este diferit. În timpul evoluției sale, a suferit ceea ce biologii numesc miniaturizare, un proces care implică pierderea, reducerea și/sau fuziunea oaselor, precum și mai puține degete și absența altor părți anatomice”, se arată într-un raport publicat de jurnalul Zoological Science.
În mod curios pentru aceste broaște, ele nu au stadiul de mormoloc, ieșind din ou direct ca versiuni în miniatură ale adulților.