A găsit un bolovan ciudat și l-a păstrat. Acum a aflat că e mai valoros ca aurul

A găsit un bolovan ciudat și l-a păstrat. Acum a aflat că e mai valoros ca aurul

În 2015, David Hole, înarmat cu un detector de metale, a descoperit ceea ce părea a fi o rocă ciudată, grea, cu o nuanță roșiatică, în parcul regional Maryborough, lângă Melbourne, Australia.

A luat-o acasă și a încercat să o spargă, crezând că așa avea să descopere despre ce era vorba. Spera că în interior avea să găsească o pepită de aur, mai ales că o găsise într-o regiune în care căutătorii de aur au făcut avere în secolul XIX.

A folosit pe rând un ferăstrău, un polizor, un burghiu, ba chiar a stropit bolovanul cu acid. Fără succes însă. Peste ani avea să descopere însă că pietroiul găsit era chiar mai preţios decât greutatea lui în aur, arată Science Alert.

ADVERTISING

Ce a ținut în casă în toți acești ani era un meteorit foarte rar, avea să descopere după ce a dus ”roca” la Muzeul din Melbourne pentru identificare.

„Avea acest aspect sculptat, cu gropițe. Acestea se formează când meteoriții trec prin atmosferă, se topesc în exterior, iar atmosfera îi sculptează”, a declarat geologul muzeului din Melbourne, Dermot Henry.

Meteoritul s-a dovedit a fi vechi de 4,6 miliarde de ani și a fost numit Maryborough, după orașul din apropierea locului în care a fost găsit.

ADVERTISING

Are o greutate de 17 kilograme, iar după ce au folosit un ferăstrău cu diamant pentru a tăia o mică porțiune din acesta, s-a descoperit că meteoritul are un procent ridicat de fier, ceea ce înseamnă că e vorba despre o condrită obișnuită H5. Totuși, e un obiect extrem de rar pe Pământ, în ciuda denumirii.

„Cel mai probabil, acest meteorit special vine din centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter și a fost împins de acolo de unii asteroizi care se ciocnesc unul de celălalt, apoi într-o zi a ajuns pe Pământ”, a mai spus omul de știință.

ADVERTISING

Datarea cu carbon sugerează că meteoritul a stat pe Pământ între 100 și 1.000 de ani.

Cercetătorii susțin că meteoritul Maryborough este mult mai rar decât aurul. ”Putem spune că este o descoperire astronomică”, a precizat același cercetător.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇