Una din 10 persoane, la nivel global, are ochii albaștri și o abilitate în plus, arată un studiu recent realizat în Marea Britanie. Este vorba despre abilitatea de a citi atunci când lumina e mai slabă.
Cercetarea, condusă de Kyoko Yamaguchi și studenta sa Faith Erin Cain, de la Universitatea John Moores din Liverpool, a avut în centru modul în care culoarea ochilor influențează capacitatea de a citi în condiții de lumină slabă.
Iar rezultatul acesteia este că persoanele cu ochi albaștri au o vedere mai bună în condiții mai proaste de iluminare, cel puțin când vine vorba de a citi, scrie Science Alert.
În medie, persoanele cu ochi albaștri au avut nevoie de doar 0,7 lucși de lumină pentru a citi, în timp ce cele cu ochi căprui au avut nevoie de cel puțin 0,82 lucși pentru a face același lucru.
Constatările sugerează că pierderea pigmentării irisului, caracteristică ochilor albaștri, ar fi putut fi o adaptare la anumite populații pentru îmbunătățirea vederii în medii cu lumină slabă.
De menționat e însă faptul că irisul pigmentat protejează împotriva unor afecțiuni precum cancerul și degenerarea maculară.