Comisia juridică, cea pentru apărare şi cea pentru tehnologia informaţiilor au dat, miercuri, raport de adoptare, cu majoritate de voturi, proiectului de lege privind implementarea reţelelor 5G.
Legea are drept scop adoptarea unor măsuri referitoare la autorizarea producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, denumite reţele 5G, în vederea prevenirii, contractării şi eliminării riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării.
"Pentru realizarea scopului prevăzut la articolul 1, utilizarea de tehnologii, echipamente şi programe software în cadrul infrastructurii informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele 5G, cu excepţia echipamentelor terminale folosite de utilizatorii finali definiţi potrivit OUG 111/2011, este condiţionată de obţinerea de către producători a unei autorizaţii, în condiţiile prezentei legi.
Autorizarea se acordă prin decizie a prim-ministrului pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în termen de 4 luni de la data solicitării", se arată în proiect.
Riscuri = Aviz CSAT negativ
Iniţiativa menţionează că avizul conform se fundamentează pe o serie de documente prevăzute de această lege, precum şi pe evaluări din perspectiva riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării.
În situaţia în care sunt identificate riscuri, ameninţări şi vulnerabilităţi la adresa securităţii ţării ca urmare a analizei, avizul CSAT este negativ.
Furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice autorizaţi pot utiliza numai tehnologii, echipamente şi programe software în reţelele 5G realizate de producători autorizaţi, în conformitate cu prezenta lege.
Potrivit acesteia, constitutie contravenţie utilizarea de către furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice a tehnologiilor, echipamentelor şi programelor software în reţelele 5G puse la dispoziţie de producători care nu au obţinut autorizarea stabilită de lege şi se sancţionează cu amendă în cuantum cuprins între 1% şi 5% din cifra de afaceri.
Proiectul a fost iniţiat de Guvern şi a fost adoptat de comisiile de la Cameră în forma transmisă.
Năsui a vrut amânarea proiectului
Amintim că, săptămâna trecută, ministrul Economiei, Claudiu Năsui (USR-PLUS), a transmis către Senat și Camera Deputaților o adresă pentru amânarea dezbaterii în Parlament a legii 5G.
Motivul invocat a fost că ar fi necesară o notificare prealabilă către Comisia Europeană.
Președintele Comisiei IT din Camera Deputaților, Sabin Sărmaș (PNL), a reacționat, precizând că nu este nevoie de notificare către Comisia Europeană.
El a subliniat că demersul lui Năsui este ”complicat de explicat”, în condițiile în care tema notificării Comisiei Europene a fost dezbătută anul trecut și la nivel interministerial s-a stabilit că nu este necesară o astfel de notificare.
Citește și: