Un nou atac cibernetic se folosește de imaginea ANAF pentru a fura datele românilor. Cum îți dai seama și cum să te ferești

Un nou atac cibernetic se folosește de imaginea ANAF pentru a fura datele românilor. Cum îți dai seama și cum să te ferești
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un nou atac cibernetic a fost identificat în ultimele zile în România.

Experții de la Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează că este vorba despre un virus care se folosește de imaginea ANAF pentru a fura datele utilizatorilor.

Atacatorii folosesc malware-ului LokiBot în atacuri propagate prin intermediul serviciului de e-mail, arată DNSC.

Victimele sunt anunțate că au „plăți restante fiscale”, iar pentru a verifica situația trebuie să acceseze „factura fiscală atașată”.

Dacă o descarcă și o accesează, se produce infectarea dispozitivului cu malware-ul LokiBot, un troian care fură informații sensibile, cum ar fi nume de utilizator, parole, portofele de criptomonede și alte credențiale.

ADVERTISING

Virusul face acest lucru prin utilizarea unui program keylogger, care monitorizează activitatea din browser și de pe calculator, reușind să înregistreze informațiile tastate pe dispozitivul infectat.

De obicei sunt vizate sistemele de operare Windows și Android, iar de multe ori malware-ul se distribuie prin intermediul atașamentelor anexate unor e-mail-uri nesolicitate, site-uri web, mesaje text sau platforme de mesagerie.

Dacă primiți un mesaj nesolicitat, avertizează experții DNSC, trebuie să fiți atenți și să verificați sursa mesajului primit.

ADVERTISING

În acest caz, dacă se accesau informațiile din header-ul mail-ului (în partea de sus a paginii, unde vezi de la cine este mesajul), se putea observa că mesajul a fost transmis de pe domeniul newtargets24.online și nu de pe anaf.ro.

De asemenea, se poate observa cu ușurință că textul mesajului este cel mai probabil tradus automatizat în română dintr-o limbă străină, deoarece există greșeli clare de exprimare, care pot fi identificate imediat.

Puteți afla mai multe despre cum să vă feriți și cum să vă dați seama dacă ați fost vizat de un atac cibernetic pe site-ul sigurantaonline.ro.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇