Meta a fost dată în judecată de 42 de procurori din SUA. A creat Facebook și Instagram pentru a-i face dependenți pe tineri

Meta a fost dată în judecată de 42 de procurori din SUA. A creat Facebook și Instagram pentru a-i face dependenți pe tineri
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un grup bipartizan de 42 de procurori generali din Statele Unite a dat în judecată Meta Platforms din cauza unor funcţii care creează dependenţă destinate copiilor şi adolescenţilor, au anunţat birourile acestora.

Sprijinul din partea atâtor procurori generali ai statelor americane, din medii politice diferite, indică o provocare juridică semnificativă pentru afacerile Meta, transmite CNBC. Meta se confruntă acum cu multiple procese pe această problemă, în mai multe comitate.

Procurorii generali din 33 de state au intentat un proces federal împotriva Meta în Districtul de Nord al Californiei, în timp ce alţi nouă procurori generali depun plângeri în propriile state, potrivit unui comunicat de presă al procurorului general din New York, Letitia James.

ADVERTISING

Procesele sunt o altă demonstraţie a priorităţii bipartizane pe care oamenii legii o acordă protejării copiilor şi adolescenţilor de daunele online.

De asemenea, nu este prima dată când o coaliţie largă de procurori generali ai statelor fac echipă pentru a da în judecată Meta. În 2020, 48 de state şi teritorii au dat în judecată compania pe motive antitrust, alături de o plângere separată din partea Comisiei Federale pentru Comerţ.

Meta şi-a conceput produsele Facebook şi Instagram pentru a menţine utilizatorii tineri pe ele mai mult timp şi pentru a reveni în mod repetat, susţin procurorii.

ADVERTISING

Potrivit plângerii federale, Meta a făcut acest lucru prin proiectarea algoritmilor săi, alertele numeroase, notificări şi aşa-numitul scroll infinit prin feedurile platformei.

Compania include, de asemenea, funcţii despre care procurorii susţin că au un impact negativ asupra sănătăţii mintale a adolescenţilor prin comparaţie socială sau prin promovarea dismorfiei corporale, cum ar fi „like-uri” sau filtre foto.

Procesul federal acuză Meta și că a încălcat Legea privind protecţia confidenţialităţii online a copiilor (COPPA) prin colectarea de date personale despre utilizatorii sub 13 ani fără consimţământul părinţilor.

ADVERTISING

Statele caută să pună capăt a ceea ce consideră că sunt practicile dăunătoare ale Meta, precum şi sancţiuni şi plata unor compensaţii.

Meta era conştientă de efectele negative pe care designul său le-ar putea avea asupra tinerilor săi utilizatori, susţin procurorii.

Printre statele care au intentat procesul federal se numără California, Colorado, Louisiana, Nebraska, New York, Carolina de Sud, Washington şi Wisconsin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇