Ion a aflat ce vor românii. Ce nu știa premierul?

Ion a aflat ce vor românii. Ce nu știa premierul?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

ION a primit „aproximativ jumătate de milion de mesaje” de la români și a aflat ce îi nemulțumește și își doresc, urmând acum să genereze un raport care să ajungă pe masa guvernanților. Informațiile au fost furnizate duminică, prin intermediul unui comunicat de presă, de către Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Iată ce arată raportul preliminar generat de ION – soluţia de inteligenţă artificială creată de cercetători şi experţii în tehnologie din România, care a devenit consilier onorofic al premierului Nicolae Ciucă, un eveniment anunțat ca premieră mondială de autorități.

Românii au transmis:

ADVERTISING
  • nevoia de a îmbunătăţi sistemele de educaţie şi de sănătate din România
  • preocuparea privind salariile şi pensiile mici, în contextul inflaţiei şi a preţurilor tot mai mari, atât la alimente cât şi pentru medicamente şi serviciile medicale
  • observații privind condiţiile de viaţă din oraşele mari, exprimându-şi dorinţa pentru mai multe parcuri şi spaţii verzi, piste de biciclete, dar şi pentru fluidizarea traficului (pe primele locuri pentru feedback fiind Bucureşti, Braşov şi Ploieşti)
  • preocuparea pentru protecţia mediului, a pădurilor, gestionarea deşeurilor şi combaterea corupţiei

Interesul față de ION s-a manifestat, în primele 10 zile de la lansare, în:

ADVERTISING
  • Peste 1 milion de vizite pe site, peste jumătate de milion de mesaje.
  • Aproape 1.000 de aplicații de la persoane care vor să se alăture echipei de cercetare sau de voluntari ION: olimpici internationali, studenţi români la Cambridge, Oxford, Harvard, şi la facultăţile de top de tehnologie din România
  • Zeci de companii private vor să se implice în proiect (româneşti şi străine), să susţină dezvoltarea lui ION, să îi ofere putere de calcul.
  • Aproape 10 mii de oameni au votat ca ION să vină în oraşul lor. În acest moment pe primul loc este Bucureşti, urmat de Iaşi, Cluj şi Timişoara.

Pe 1 martie, premierul Nicolae Ciucă l-a prezentat pe ION, un roboțel care folosește inteligența artificială pentru a aduna opiniile, solicitările românilor din mediul online, dar și prin întâlniri „față în față”. Numele lui ION vine de la transpunerea în oglindă a cuvântului NOI, a explicat premierul, care a mai spus că roboțelul va face ceea ce nu poate să facă guvernul sau instituțiile statului în general, să asculte și să reprezinte fiecare român.

ADVERTISING

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a dat detalii spunând că din opiniile și doleanțele astfel adunate va fi generată o sinteză care va ajunge pe masa guvernului, pentru ca administrația să poată să ia decizii în cunoștință de cauză.

Dacă ne uităm la doleanțele manifestate, ele sunt normale și firești și e greu de crezut că premierul sau miniștrii nu le știau. Dar acum măcar nu mai pot să spună că nu știau.

La lansare, Nicolae Ciucă a avut și un dialog demonstrativ cu Ion, dar ulterior, creatorul robotului ION a recunoscut că dialogul cu premierul Ciucă a fost regizat (Video).

Ce este ION (potrivit ministerului Digitalizării):

  • ION este o iniţiativă tehnologică şi de cercetare dezvoltată pro bono de experţi în inteligenţa artificială din România, în colaborare cu cei mai buni cercetători şi profesori români din domeniu, pentru a reprezenta veriga lipsă a comunicării în timp real între cetăţeni şi guvernanţi, un sistem care foloseşte inteligenţa artificială pentru a capta rapid şi automat părerile românilor de pretutindeni, pentru a-i ajuta să se facă auziţi.
  • Procesul de învăţare al IA-ului ION este continuu. Ulterior stabilirii subiectelor principale de interes din punct de vedere social, acestea vor fi monitorizate temporal, cu scopul lărgirii perspectivei dinamicii și înțelegerii evoluției importanței acestora în timp.
  • Astfel, folosind inteligența artificială, cetățenii României vor avea o voce dinamică comună – vocea cetățenilor. Această voce online a românilor va oferi posibilitatea guvernanților să implementeze politici publice relevante și în concordanță cu evoluția societății.
  • Tot cu ajutorul inteligenței artificiale subiectele vor fi prioritizate și incluse în categorii distincte în funcție de aria de interes pentru o diseminare eficientă către decidenții politic, eficientizând astfel activitatea fiecărei instituții publice în parte.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇