Implementarea inteligenței artificiale ar asigura un plus de productivitate, precum și îmbunătățirea echilibrului dintre viața profesională și viața privată, pentru 28% din totalul forței de muncă din Marea Britanie și SUA, arată un studiu recent.
Folosirea AI ar permite ca milioane de angajați să treacă la săptămâna de lucru de patru zile până în anul 2033, arată un studiu realizat de organizația Autonomy.
Cercetarea care s-a concentrat pe forța de muncă britanică și americană a descoperit că progresul prognozat al productivității după introducerea AI ar putea reduce săptămâna de lucru de la 40 la 32 de ore pentru 28% din forța de muncă, adică 8,8 milioane de persoane din Marea Britanie și 35 de milioane din Statele Unite, relatează The Guardian.
Acest nivel ar putea fi atins prin introducerea unor modele lingvistice mari (LLM), precum ChatGPT, la locurile de muncă, pentru a le oferi angajaţilor mai mult timp liber.
Potrivit Autonomy, o astfel de politică ar putea ajuta, de asemenea, la evitarea șomajului în masă și la reducerea bolilor mintale și fizice răspândite.
Studiul a descoperit că 28 de milioane de angajați din Marea Britanie, adică 88% din forța de muncă insulară, ar putea beneficia de un program de lucru redus cu cel puțin 10% prin introducerea LLM.
Funcționarii din instituțiile administrației locale din Londra, Elmbridge și Wokingham s-ar număra printre cei favorizați de această schimbare, cu cel puțin 38% din personal capabil să-și reducă programul de lucru în următorul deceniu.
Un studiu similar realizat în SUA de aceeași organizație a descoperit că 35 de milioane de angajați americani ar putea trece la săptămâna de lucru de patru zile în același interval de timp.
Astfel, 128 de milioane de lucrători, adică 71% din forța de muncă, ar putea avea un program de lucru mai mic cu cel puțin 10%. State precum Massachusetts, Utah și Washington au cel mai mare potențial pentru ca un sfert din forța de muncă locală să treacă la săptămâna redusă de lucru.
În aceste condiții, Autonomy face apel la angajatorii din sectorul public și privat din Marea Britanie și din Statele Unite să profite de „oportunitatea semnificativă de a deveni lideri mondiali în adoptarea AI la locul de muncă" și să o vadă ca pe o ocazie de a îmbunătăți viața a sute de milioane de angajați, solicitând totodată factorilor de decizie să ia măsuri pentru facilitarea acestui mod de lucru.
„Prea multe studii despre AI, modelele lingvistice mari și tot așa se concentrează doar pe profitabilitate sau pe o apocalipsă a joburilor. Acest studiu încearcă să arate că, atunci când tehnologia este folosită la potențialul ei deplin, dar scopul tehnologiei este schimbat, poate nu numai să îmbunătățească practicile de lucru, dar și să îmbunătățească echilibrul dintre muncă și viață personală", a spus Will Stronge, director de cercetare la Autonomy.
T.D.