În urma revenirii lui Donald Trump la putere, Comisia Europeană va revizui anchetele care vizează giganţii americani Apple, Meta şi Google.
Deși europarlamentarii au cerut Comisiei Europene să reziste presiunilor lui Donald Trump, aceasta își reevaluează investigațiile.
Asta înseamnă că toate deciziile şi amenzile potenţiale vor fi suspendate pe durata reevaluării, deşi activităţile tehnice în cadrul cazurilor vor continua, scrie Financial Times, citat de Reuters.
Companiile din sectorul tehnologic au făcut presiuni asupra preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, să conteste reglementările stricte impuse de Uniunea Europeană.
Un oficial a declarat pentru FT că victoria lui Trump a fost un factor luat în considerare în reevaluare, dar nu reprezintă motivul principal.
Procesul de reevaluare ar putea determina Bruxelles-ul să reducă sau să modifice sfera anchetelor, acestea acoperind toate cazurile lansate din martie 2024 în baza Regulamentului privind Pieţele Digitale (DSA).
DSA este una dintre cele mai stricte reglementări care vizează dominaţia pe piaţă a marilor platforme tehnologice. Aceasta stabileşte ce pot şi ce nu pot face cele mai mari companii tehnologice din lume şi permite impunerea de amenzi de până la 10% din veniturile anuale ale unei companii.
- Comisia Europeană investighează Meta, pentru că le creează adicții copiilor
- Comisia Europeană deschide o anchetă împotriva Facebook și Instagram. Cele 4 nemulțumiri
- Apple riscă o amendă de zeci de miliarde de dolari. UE consideră că își răpune ilegal concurența
Autorităţile de reglementare aşteaptă acum o direcţie politică înainte de a lua decizii finale în cazurile Google, Apple şi Meta.
DSA a intrat în vigoare în 2022, având ca obiectiv limitarea puterii marilor companii tehnologice şi asigurarea unui mediu concurenţial echitabil pentru rivalii mai mici.
Săptămâna trecută, Meta a renunţat la programul său de verificare a informaţiilor din SUA, într-o schimbare majoră a abordării sale în gestionarea conţinutului politic. CEO-ul Mark Zuckerberg a semnalat dorinţa de a îmbunătăţi relaţiile cu administraţia Trump.
UE analizează, de asemenea, extinderea unei investigaţii privind încălcarea de către reţeaua socială X, deţinută de aliatul apropiat al lui Trump, Elon Musk, a regulilor de moderare a conţinutului, conform unui articol al Bloomberg publicat luni.