Elon Musk a prezentat un prototip al robotului său umanoid - Cum arată Optimus, ce știe să facă și cât ar costa (Video)

Elon Musk a prezentat un prototip al robotului său umanoid - Cum arată Optimus, ce știe să facă și cât ar costa (Video)

CEO-ul Tesla, Elon Musk, a prezentat vineri un prototip al robotului său umanoid ”Optimus”, prezicând că producătorul de vehicule electrice va putea fabrica milioane de exemplare şi că le va vinde cu mai puţin de 20.000 de dolari, respectiv mai puţin de o treime din preţul unui automobil Model Y, transmite Reuters.

Musk a spus că se aşteaptă ca Tesla să fie gata să preia comenzile pentru robot în trei până la cinci ani şi a descris efortul de dezvoltare a produsului pe parcursul unui deceniu sau mai mult, aceasta fiind cea mai detaliată viziune pe care a oferit-o până în prezent asupra unei afaceri despre care a spus că ar putea să fie mai mare decât veniturile obţinute de Tesla din vehicule electrice.

Forţa Tesla de a proiecta şi construi roboţi pentru piaţa de masă, care ar fi testaţi şi prin locuri de muncă în fabricile sale, diferenţiază compania de alţi producători care au experimentat cu roboţi umanoizi.

ADVERTISING

Dezvăluirea, aşteptată cu nerăbdare, a prototipurilor de roboţi la biroul Tesla din Palo Alto, California, a făcut, de asemenea, parte din ceea ce Musk a descris ca un efort pentru ca Tesla să fie văzută ca lider în domenii precum inteligenţa artificială, nu doar o companie care produce ”maşini cool”.

Un robot de testare experimental despre care Tesla a spus că a fost dezvoltat în februarie, a ieşit să facă cu mâna mulţimii, vineri, iar Tesla a arătat un videoclip în care face sarcini simple, cum ar fi udarea plantelor, transportul cutiilor şi ridicarea barelor metalice la un centruţie de producţie al companiei din California.

Dar un robot mai simplu, despre care Musk a spus că este mai aproape de ceea ce speră să pună în producţie, a trebuit să fie lansat pe o platformă şi a făcut cu mîna pentru public.

Musk l-a numit Optimus şi a spus că va putea merge în câteva săptămâni. ”Încă mai este mult de lucru pentru a perfecţiona Optimus şi a dovedi acest lucru”, a spus Musk, adăugând mai târziu: ”Cred că Optimus va fi incredibil în cinci sau 10 ani, uimitor”.

ADVERTISING

El a spus că roboţilor umanoizi existenţi ”le lipseşte un creier” – şi capacitatea de a rezolva singuri problemele. Prin contrast, a spus el, Optimus ar fi ”un robot extrem de capabil”, pe care Tesla ar urma să-l producă în milioane de exemplare.

Optimus Robot Revealed at Tesla AI Day

Alţi producători de automobile, inclusiv Toyota Motor şi Honda Motor, au dezvoltat prototipuri de roboţi umanoizi capabili să facă lucruri complicate, cum ar fi împuşcarea unei mingi de baschet, iar roboţii de producţie de la ABB şi alţii sunt pilonul de bază al producţiei auto.

Dar Tesla este singura care a promovat oportunitatea pieţei pentru un robot de masă care ar putea fi folosit şi în activităţile din fabrică.

Următoarea generaţie de robot Tesla va folosi componente proiectate de Tesla, inclusiv un pachet de baterii de 2,3 kWh transportat în tors, un sistem de cip şi dispozitive de acţionare pentru a-şi conduce membrele. Robotul este proiectat să cântărească 73 kg.

ADVERTISING

Inginerii Tesla, care la fel ca Musk purtau toţi tricouri negre cu o imagine a mâinilor robotizate metalice care făceau forma inimii, au descris modul în care au dezvoltat caracteristicile robotului - inclusiv în domenii precum modul în care se mişcă degetele - concentrându-se pe reducerea costului de producţie.

”Încercăm să urmărim obiectivul căii celei mai rapide către un robot util care poate fi realizat la volum”, a spus Musk.

Prin dezvoltarea unei afaceri de robotică, a spus Musk, Tesla modifică termenii unei binecunoscute declaraţii de misiune, care a devenit parte a atractivităţii sale pentru investitori şi activişti pentru schimbările climatice, angajându-se ”să accelereze tranziţia lumii către energie durabilă”.

”Optimus nu este direct în acord cu accelerarea energiei durabile. Cred că misiunea se extinde oarecum odată cu apariţia lui Optimus pentru a face viitorul minunat”, a spus Musk.

RECENZII MIXTE

Musk a descris evenimentul ca fiind menit să recruteze muncitori, iar inginerii de pe scenă s-au adresat unui public tehnic. Ei au detaliat procesul prin care Tesla a proiectat mâinile robotului şi a folosit tehnologia de simulare a accidentelor pentru a testa capacitatea robotului de a cădea pe faţă fără a se rupe.

Musk, care a vorbit înainte despre riscurile inteligenţei artificiale, a spus că lansarea în masă a roboţilor are potenţialul de ”a transforma civilizaţia” şi de a crea ”un viitor al abundenţei, un viitor fără sărăcie”.

Dar el a spus că crede că este important ca acţionarii Tesla să aibă un rol în verificarea eforturilor companiei.

”Dacă înnebunesc, poţi să mă concediezi. Asta e important", a spus Musk.

Multe reacţii pe Twitter au fost pozitive, concentrându-se pe viteza efortului de dezvoltare al Tesla începând cu august anul trecut, când Tesla şi-a anunţat proiectul cu o cascadorie prin care o persoană în costum alb simulează un robot umanoid.

Henri Ben Amor, profesor de robotică la Universitatea de Stat din Arizona, a declarat că preţul ţintă al lui Musk de 20.000 de dolari este ”o propunere bună”, deoarece costurile actuale sunt de aproximativ 100.000 de dolari pentru roboţii umanoizi.

”Există o oarecare discrepanţă între ambiţie şi ceea ce au prezentat. Mai este mult de lucru”, a spus Aaron Johnson, profesor de inginerie mecanică la Universitatea Carnegie Mellon.

Tesla a discutat, de asemenea, despre tehnologia sa de conducere autonomă, Inginerii care lucrează la software-ul de conducere autonomă au descris modul în care au instruit software-ul să aleagă acţiuni şi cum au accelerat procesul de luare a deciziilor pe computer.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇